У січні дітей до шести років вакцинуватимуть від поліомієліту

Це стосується малюків, які не отримали щеплень вчасно через відсутність вакцини
У січні дітей до шести років вакцинуватимуть від поліомієліту
Щеплення, немовля (Фото: kbcity.kg)
5 Січня 2022, 14:18
читать на русском

Діти від 6 місяців до 6 років, які не отримали потрібні щеплення від поліомієліту вчасно або отримали їх із порушенням Національного календаря профілактичних щеплень, підлягатимуть обов`язковій вакцинації наприкінці січня 2022 року.

Дітей планово щепитимуть інактивованою поліовакциною (ІПВ), повідомляють у Міністерстві охорони здоров’я.

Після завершення цього раунду буде проведено три тури додаткової імунізації дітей до 6 років оральною поліовакциною (ОПВ).

Поліомієліт загрожує величезній кількості невакцинованих та не повністю вакцинованих дітей невиліковним паралічем і навіть смертю. Єдиним і безальтернативним захистом від хвороби є щеплення. Я закликаю батьків негайно перевірити, чи зробили вони всі щеплення своїм дітям, – заявив головний державний санітарний лікар Ігор Кузін.

Він радить батькам дітей, які пропустили одне або обидва щеплення, звернутись до педіатра чи сімейного лікаря.

Щеплення можна зробити у державних медичних закладах безоплатно, наголошують у МОЗ.

Довідково:

Поліомієліт — це гостре інфекційне захворювання. Поліовірус поширюється від людини до людини через фекалії та слину, найчастіше — через брудні руки, інфіковану їжу та воду.

Захворіти на поліомієліт може кожна невакцинована дитина і дорослий. Але найбільш сприйнятливі до вірусу поліомієліту діти віком до п’яти років. Тому перше щеплення діти отримують у перші місяці життя.

Симптоми: в більшості випадках хвороба спершу протікає непомітно, що погіршує шанси хворого на одужання, потім з’являються ознаки, які мають різний характер, що залежить від форми вірусу. Інкубаційний період хвороби становить 2–35 діб, частіше 7–14 діб.

Класифікують такі види хвороби: з ураженням центральної нервової системи (ЦНР) та без її ураження. Варто зазначити, що навіть нетиповий поліомієліт (без ураження ЦНР) здатний дуже нашкодити хворому.

Всі вони несуть суттєву загрозу для нещепленої людини та спричиняють незворотні процеси, які можуть призвести до смерті пацієнта.

Детальніше про поліомієліт можна прочитати на сайті Центру громадського здоров’я.

У МОЗ зазначають, що рівень охоплення щепленнями від поліомієліту (дітей до 1 року, поліо-3) в 2021 році є недостатнім, за 8 місяців 2021 року — 53,0 %. За таких темпів до кінця року без вживання додаткових заходів досягти потрібного для колективного імунітету показнику в 95 % не вдасться.

Нагадаємо, якщо дитина має протипоказання до обов'язкових вакцинацій на кір, поліомієліт, туберкульоз, то батькам необхідно отримати відповідний висновок лікаря, наданий після ретельного огляду.

Читайте також

1