У "Слузі народу" сказали, коли Рада розгляне антиолігархічні законопроєкти

Два законопроєкти щодо деолігархізації парламент включив до порядку денного
У "Слузі народу" сказали, коли Рада розгляне антиолігархічні законопроєкти
Олександр Корнієнко Фото: УНІАН
20 Вересня 2021, 19:03
читать на русском

Погоджувальна рада депутатських фракцій та груп під час засідання у понеділок, 20 вересня, проголосувала за включення антиолігархічних законопроєктів №№5599 і 5600 до порядку денного.

Про це повідомив очільник партії "Слуга народу", народний депутат Олександр Корнієнко.

Враховуючи, що в олігархів є значний вплив на багато процесів у країні, кожні дні та тижні, які ми даємо законам відлежатися чи пройти експертизу у Венеційській комісії, важливі. Тим паче, що цей процес може затягнутися на тривалі місяці. В українського народу немає стільки часу, щоб не проводити реформу деолігархізації, яка давно назріла, вже зараз, – сказав він.

За його словами, під час голосування за законопроєкт застосовуватиметься процедура постатейного розгляду, що не передбачає винесення на голосування окремих поправок.

Комітет застосував постатейну процедуру розгляду. Вона полягає в тому, що формується кінцева редакція статті, і вона ставиться на голосування. Не кожна поправка піднімається, як ми звикли, – пояснив  Корнієнко.

У партії "Слуга народу" нагадали, що рішенням профільного комітету сформульовано 13 комплексних поправок до законопроєкту №5599, які враховують понад 200 пропозицій, що надійшли до комітету після першого читання. Доопрацьований законопроєкт точніше визначає коло осіб, до яких він застосовуватиметься, розширює поняття "участі у політичному житті", розширює коло осіб, котрі мають декларувати зустрічі з олігархом, забороняє олігархам фінансувати політичну агітацію і мітинги.

Нагадаємо, днями уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова надіслала офіційного листа голові парламенту Дмитру Разумкову. У ньому відзначила, що положення законопроєкту про олігархів не відповідають Конституції України, а їх реалізація призведе до порушень прав і свобод людини. Зокрема відзначила норми, що наділяють президента та РНБО не передбаченими Конституцією повноваженнями, обмежують права людини в залежності від майнового стану та опосередковане введення цензури в ЗМІ.

Також Денісова зазначила, якщо ініціативу ухвалять у чинній редакції, звертатиметься до Конституційного суду.

Своєю чергою, перший заступник голови Верховної Ради Руслан Стефанчук завив, що є досить високі шанси на ухвалення закону про олігархів.

Читайте також

1