У Верховній Раді зареєстрували законопроєкт про відновлення е-декларування

Ініціаторами законопроєкту є депутати фракції "Слуга народу"
У Верховній Раді зареєстрували законопроєкт про відновлення е-декларування
Дмитро Разумков (фото: УНІАН)
2 Листопада 2020, 22:26
читать на русском

У Верховній Раді зареєстрували проєкт закону про відновлення дії окремих положень Закону України "Про запобігання корупції" та Кримінального кодексу України про відновлення електронного декларування попри рішення Конституційного суду України.

Про це йдеться на порталі Верховної Ради України.

Ініціаторами законопроєкту є депутати фракції "Слуга народу" на чолі з головою ВР Дмитром Разумковим (досьє).

Проєкт Закону про відновлення дії окремих положень Закону України "Про запобігання корупції" та Кримінального кодексу України зареєстровано під №4304. Він передбачає відновлення дії тих статей закону "Про запобігання корупції", які діяли до рішення Конституційного суду.

Документ вже направили на розгляд в профільний парламентський комітет.

В пояснювальній записці до документу йдеться про те, що 27 жовтня Конституційним судом України ухвалено рішення № 13-р/2020, яким визнано неконституційними низку норм законодавства, яке стосується електронного декларування.

Такий стан антикорупційного законодавства не сприяє забезпеченню виконання Україною міжнародно-правових зобов’язань у сфері запобігання корупції, - йдеться в записці.

Читайте також

Нагадаємо, 27 жовтня стало відомо, що Велика палата Конституційного суду України визнала незаконною статтю 366-1 Кримінального кодексу, яка передбачає покарання за неправдиве декларування.

У НАЗК вважають, що судді Конституційного суду України ухвалили рішення щодо скасування кримінальної відповідальності за неправдиве декларування у власних інтересах.

На виконання рішення Конституційного суду України Національне агентство з питань запобігання корупції закрило доступ до Реєстру декларацій.

29 жовтня президент України Володимир Зеленський скликав термінове засідання Ради національної безпеки і оборони України через рішення Конституційного суду щодо е-декларування. Глава держави наголосив на необхідності термінової реакції на ситуацію, яка склалася після ухвалення КСУ.

Президент Володимир Зеленський вніс на розгляд Верховної Ради України законопроєкт, яким пропонується позбавити суддів Конституційного суду їхніх повноважень та відновити скасований ними закон про декларування.

Своєю чергою, голова Конституційного суду Олександр Тупицький вважає, що у законопроєкті "Про відновлення суспільної довіри до конституційного судочинства", який президент Володимир Зеленський вніс до Верховної Ради є ознаки конституційного перевороту в Україні.

Про ситуацію читайте більше у матеріалі КСУ проти всіх: що тепер буде з е-декларуванням.

1