Угорщина підтримала пропозицію України щодо вирішення конфлікту між країнами

Країни надалі планують вибудовувати конструктивний діалог
Угорщина підтримала пропозицію України щодо вирішення конфлікту між країнами
Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба (фото: Facebook)
6 Листопада 2020, 21:11
читать на русском

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба заявив, що Міністр закордонних справ Угорщини Петер Сійярто підтримав його пропозицію перегорнути сторінку, на якій Україна та Угорщина нещодавно обмінялися болісними ударам у зв'язку із забороною на в'їзд двом чиновникам з Угорщини через агітацію в Закарпатській області під час виборчого процесу на місцевих виборах.

Про це він повідомив у Facebook.

Моя формула роботи проста: я за конструктив. Мені подобається вирішувати проблеми без перетину червоних ліній сторін. Але якщо інша сторона перетинає мою червону лінію, я за те, щоб жорстко і грамотно відповідати, - написав Кулеба.

Він зазначив, що відносини з сусідами і у людей, і у держав - це завжди вдовгу і завжди із злетами та падіннями. Людям, щоправда, трохи легше. Вони можуть переїхати, а держава - ні.

Читайте також

Угорщина - наш важливий сусід. Сійярто - мій колега, з яким ми багато зробили, щоб вивести українсько-угорські відносини з піке і мати підтримку Угорщини в ЄС і НАТО, - написав міністр.

Кулеба зазначив, що, дізнавшись про захворювання Сійярто на COVID-19, одразу по-людськи написав йому смс-повідомлення з побажанням швидкої перемоги над вірусом.

Петер прочитав і передзвонив, подякував за підтримку. Ми нормально поговорили. Про роботу, ковід, життя і футбол. Звісно, і про останнє падіння в наших відносинах, - написав він.

Кулеба (досьє Дмитра Кулеби) наголосив, що Сійярто підтримав його пропозицію перегорнути сторінку, на якій Україна та Угорщина нещодавно обмінялися болісними ударами. Вони обидва погоджуються, що необхідно винести правильні висновки з того, що сталося два тижні тому, і надалі вибудовувати конструктивний діалог.

Нагадаємо, що Міністерство закордонних справ України вручило ноту протесту послу Угорщини у зв'язку з агітацією у день виборів, 25 жовтня, на Закарпатті.

Згодом Україна заборонила в'їзд двом високопоставленим особам з Угорщини через агітацію в Закарпатській області під час виборчого процесу на минулих місцевих виборах.

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба наголосив, що Україна готова до конструктивної і відвертої розмови з угорцями, але "якщо вони нехтуватимуть нашими інтересами і нашим законодавством, ми робитимемо жорсткі й чіткі кроки".

Міністр закордонних справ Угорщини Петер Сійярто відреагував на заборону на в'їзд двом угорським чиновникам через втручання в місцевих виборах і назвав це рішення "жалюгідним" і "безглуздим".

1