Україна перенаправлятиме всі рейси в обхід повітряного простору Білорусі - Данілов

Уряд опрацьовує відповідне питання на доручення президента
Важливо
Україна перенаправлятиме всі рейси в обхід повітряного простору Білорусі - Данілов
Олексій Данілов (фото: УНІАН)
24 Травня 2021, 20:44
читать на русском

Секретар Ради національно Ради національної безпеки і оборони (РНБО) України Олексій Данілов заявив, що Україна перенаправлятиме всі рейси в обхід повітряного простору Білорусі через припинення авіасполучення.

З огляду на рівень небезпеки та нахабства викликів демократичним цінностям, які створює своєю діяльністю влада Білорусі в безпосередній близькості до кордонів України, президент Володимир Зеленський ініціював рішення про повне припинення авіасполучення з Республікою Білорусь і перенаправлення всіх авіарейсів в обхід її повітряного простору. Глава держави доручив уряду опрацювати відповідне питання, - сказав секретар РНБО у коментарі агентству "Інтерфакс-Україна".

Данілов (досьє Олексія Данілова) наголосив, що "затримання 23 травня білоруського опозиційного журналіста в Мінську - це відкритий виклик всьому демократичному світу, нахабне нехтування міжнародними нормами і правилами".

Нагадаємо, що президент Володимир Зеленський доручив уряду підготувати рішення щодо припинення авіасполучення між Україною та Білоруссю через ситуацію з пасажирським літаком компанії Ryanair 23 травня.


Контекст. 23 травня літак компанії Ryanair, який слідував за маршрутом Афіни-Вільнюс, здійснив незаплановану посадку в аеропорту "Мінськ". На борту літака перебував засновник найбільшого опозиційного білоруського телеграм-каналу NEXTA Роман Протасевич разом зі своєю дівчиною.

За даними окремих ЗМІ, для того, щоб змусити пасажирський літак, на якому був Протасевич, сісти в аеропорту Мінська, владою Білорусі було піднято військовий винищувач Міг-29.

За словами самого Протасевича, за ним стежили до затримання. Він вважає, що у Білорусі йому загрожує смертна кара.

Після затримання блогера в Мінську соцмережі закликають до бойкоту Ryanair. Користувачі вимагають від перевізника офіційних пояснень дій екіпажу і називають компанію спільником диктатора Олександра Лукашенка.

Тим часом НАТО вимагає негайного міжнародного розслідування, а США назвала викрадення білоруського опозиціонера "терористичним актом", який потребує міжнародної реакції.

Читайте також

1