Україна та росія заявили про припинення мирних переговорів

Переговорний процес складний та суттєво змінився від початку широкомасштабної війни.
Важливо
Україна та росія заявили про припинення мирних переговорів
Михайло Подоляк / Фото: president.gov.ua
17 Травня 2022, 14:02
читать на русском

17 травня Україна, і росія заявили про фактичне припинення мирних переговорів між двома країнами

Спочатку МЗС Росії оголосило про "вихід України з переговорів".

Ні, переговори не продовжуються. Україна вийшла практично з переговорного процесу, - сказав заступник міністра закордонних справ РФ Андрій Руденко.

Пізніше радник глави Офісу президента Михайло Подоляк в етері єдиного телемарафону заявив, що процес переговорів між Україною та РФ припинено. За його словами, переговорний процес складний та суттєво змінився від початку широкомасштабної війни.

Подоляк зазначив, що його буде відновлено, а модератором може бути президент Володимир Зеленський. Він також заявив, що віддавати будь-що, щоб "зберегти обличчя путіна", Україна не збирається.

Україна — це вільна країна, яка в конструктивному діалозі може вибудовувати свої переговорні позиції. Ми їх проговорюємо. Президент Володимир Зеленський активно модерує цей процес. І він виходить з адекватної оцінки того, про що саме йдеться і може йтися на переговорному процесі. На відміну від нас, РФ за 82 дні війни так і не зрозуміла, що ситуація в Україні взагалі не така, як вони думали з початку, — наголосив Подоляк.

За словами радника глави ОП, російська сторона — Пєсков та Лавров — не змінює свої директиви та публічно виказує Україні претензії. РФ досі думає, що в нашій країні є якийсь "нацизм".

Принципово, документально доведено, що сьогодні в світі існує тільки один тип нацизму — російського. Але вони цього ще не зрозуміли. Певно, повинен пройти ще якийсь час, щоб ми повернулися до обговорення цієї проблеми в рамках переговорного процесу. Сьогодні цей процес призупинений, бо після зустрічі в Стамбулі якихось суттєвих змін не було — РФ все ще залишається в своєму стереотипному мисленні. Будь-яка війна все одно буде завершуватися за столом переговорів. І модерувати цей процес буде пан Зеленський, — наголосив Подоляк.

Нагадаємо, що президент України Володимир Зеленський заявив, що українська сторона на переговорах із рф вимагає виведення російських військ з територій, які окупували з 24 лютого. Проте відповіді на це від влади росії немає.

Читайте також

1