Українці 25 жовтня обирають місцеву владу: що потрібно пам'ятати

Виборець має обов'язково поставити "галочку" навпроти партії
Головне
Українці 25 жовтня обирають місцеву владу: що потрібно пам'ятати
Виборча дільниця (фото: УНІАН)
25 Жовтня 2020, 09:35
читать на русском

У неділю, 25 жовтня 2020 року, українці обирають мерів міст, голів селищ, сіл і територіальних громад (ОТГ) та депутатів місцевих рад – сільських і селищних, міських, районних та обласних, районних у містах. У Києві, крім виборів міських голів і ради, відбудуться вибори районних у місті рад.

Виборчі дільниці працюють з 08:00 до 20:00.

За новим виборчим законодавством, українці самі визначають, хто має представляти ту чи іншу партію в органах місцевої влади. Тобто список, який початково формує політична партія, може кардинально відрізнятися від того, який отримаємо після голосування. Усе залежить від виборців.

У більшості населених пунктів України виборець отримає 4 виборчі бюлетені для голосування за кандидатів на посаду, всі вони різного кольору:

  1. міського (сільського або селищного) голови;
  2. депутатів міської (сільської або селищної) ради;
  3. депутатів районної ради;
  4. депутатів обласної ради.

Читайте також

Виключення є в деяких регіонах:

  • 2 бюлетені - отримають виборці міста Києва. Мешканці столиці голосуватимуть лише за міського голову та за депутатів міської ради.
  • 3 бюлетені - отримають виборці, які мають виборчу адресу на підконтрольній українській владі території Донеччини та Луганщини. Вони голосуватимуть за очільника свого населеного пункту, за депутатів до місцевої ради та за депутатів до районної ради. Виборів до обласних рад там не буде.
  • 5 бюлетенів - отримають виборці Житомира, Кривого Рогу, Кропивницького, Полтави, Херсона, бо, крім стандартного набору, мають ще вибори до районних у місті рад.

Важливо, що виборець має обов'язково поставити "галочку" навпроти партії, без цього — бюлетень буде недійсним.

На вибори потрібно мати з собою:

  • паспорт громадянина України;
  • захисну маску;
  • свою ручку для заповнення бюлетенів;
  • дотримуватися дистанції під час отримання бюлетеня та голосування;
  • після голосування одразу покинути виборчу дільницю.

Читайте також

Нагадаємо, що на вході до виборчих дільниць відбуватиметься всенародне опитування Зеленського, де виборців проситимуть відповісти на 5 актуальних запитань.

Бюро Всесвітньої організації охорони здоров'я (ВООЗ) в Україні нагадало, як захиститися від коронавірусної хвороби COVID-19 на виборчій дільниці під час голосування. Вони повідомили низку загальних порад.

Більше читайте в матеріалі "Парламент UA": Пам’ятка виборця: як голосувати на місцевих виборах