Українців лікуватимуть від коронавірусу інноваційними ліками зі США

Препарати Бамланівімаб та Етесевімаб лікують коронавірус завдяки моноклональним антитілам
Головне
Українців лікуватимуть від коронавірусу інноваційними ліками зі США
Ліки Фото: Pexels
29 Вересня 2021, 10:27
читать на русском

Кожна область в Україні до кінця тижня отримає інноваційні ліки проти коронавірусу, які завезли до країни зі США у якості гуманітарної допомоги.

Про це повідомив заступник міністра охорони здоров'я Олександр Комарид на своїй сторінці у Фейбсуці.

Він нагадав, що минулого тижня МОЗ розпочало розвозити у регіони ліки від COVID-19 - Бамланівімаб та Етесевімаб.

За словами Комарида, Бамланівімаб та Етесевімаб лікують коронавірус завдяки моноклональним антитілам.

Загалом антитіла - це молекули у нашому організмі, які борються з вірусами і бактеріями. Вони дуже специфічні: для кожного вірусу - свій різновид. Їх використовують для лікування різних хвороб і навіть мігрені. Моноклональні антитіла - це білки, розроблені в лабораторії з одної клітини, які імітують здатність імунної системи боротися з інфекцією COVID-19. Вони зливаються зі спайковим білком вірусу ковіду і так блокують його прикріплення до клітин людини, - пояснив він.

У МОЗ зазначили, що ліки з моноклональними антитілами можна призначати пацієнтам з ковідом, що не потребують кисню, але належать до групи високого ризику тяжкого перебігу хвороби.

До кінця цього тижня бамланівімаб і етесевімаб мають доїхати до кожної області. Як ними користуватися - прописано в оновленому протоколі лікування ковіду, - розповів Комарид.

Він також нагадав що днями Європейська комісія підписала контракт на постачання цих препаратів і рамкову угоду про спільні закупівлі з фармацевтичною компанією Eli Lilly, тобто Європа теж лікуватиме своїх хворих на ковід моноклональними антитілами.

Нагадаємо, 5 вересня до України прибув вантаж з інноваційними ліками проти коронавірусу зі Сполучених Штатів Америки. Домовленості щодо отримання даного гуманітарного вантажу були узгоджені під час візиту президента України (досьє Володимира Зеленського) до США.

Читайте також наш матеріал: Вірусолог Алла Мироненко: У 60% населення України сформувався імунітет від Covid-19 

Читайте також