Українцям доведеться більше платити за послуги через "податок на Google" - експерт

Компанії не погашатимуть збільшення вартості послуг коштом власного прибутку
Ексклюзив
Українцям доведеться більше платити за послуги через "податок на Google" - експерт
Google (фото: Pexels)
10 Червня 2021, 13:55
читать на русском

Впровадження "податку на Google" безперечно відіб’ється на українському споживачеві та призведе до здорожчання цифрових послуг.

Про це розповів у коментарі Парламент.UA економічний експерт, член Економічного дискусійного клубу Олег Пендзин.

Невже ви думаєте що будь-яке збільшення вартості послуг компанія буде погашати за рахунок власного прибутку? Будь-які додаткові податки вона миттєво перекладає у вартість власних послуг і все це призведе до здорожчання послуг, які вони надають українцям, - зазначив він.

Пендзин наголосив, що не варто хвилювати за те, що за соцмережі доведеться платити. Оскільки, якщо послуги надавалися безплатно - то так і залишиться. ПДВ накладають на послугу, яка оплачується в країні надання послуги.

За його словами, додаткових платежів не буде, натомість зростуть ті, які українці вже платять.


Контекст. Країни Великої сімки погодили глобальний цифровий податок для світових IT-гігантів, а в Україні ж Верховна Рада ухвалила "податку на Google".

Ще на етапі обговорення впровадження податку для транснаціональних IT-корпорацій говорили про ймовірне здорожчання їхніх послуг. Тоді голова фінансового комітету та автор цієї ініціативи Данило Гетманцев відзначив, що припускає здорожчання деяких послуг через новий податок.

Розповідав про наслідки впровадження "податку на Google" і міністр культури Олександр Ткаченко. За його словами, такий податок принесе чималі додаткові кошти бюджету, а от українці від цього жодним чином не постраждають.

Читайте також