Українцям виплатять по тисячі гривень за COVID-вакцинацію: Зеленський підписав закон

У держбюджеті передбачено виділення 8 мільярдів гривень на виплати вакцинованим громадянам
Головне
Українцям виплатять по тисячі гривень за COVID-вакцинацію: Зеленський підписав закон
Володимир Зеленський Фото: Офіс президента
8 Грудня 2021, 17:20
читать на русском

Президент Володимир Зеленський підписав закон виділення 8 мільярдів гривень на виплати вакцинованим громадянам в рамках програми "єПідтримка". Йдеться про так звану "Вовину тисячу".

На сайті Верховної Ради зазначається, що законопроєкт №6297 повернуто з підписом президента 8 грудня. Народні депутати ухвалили цей документ у другому читанні 2 грудня.

Що передбачає законопроєкт

Законодавчий акт, зокрема, передбачає збільшення дохідної частини бюджету коштом надходжень ПДВ з імпорту на 10,2 млрд грн, спрямувавши ці кошти на надання допомоги в рамках програми "єПідтримка" (5 млрд  грн), заходи боротьби з COVID-19 (2,2 млрд грн).

Також законом запроваджується соціальна підтримка застрахованим особам, на територіях, де запроваджено локдаун. На ці потреби буде виділено 8 мільярдів гривень на виплати тисячі гривень українцям, які пройшли повний курс вакцинації від COVID-19.

Депутати доручили Кабміну за три дні затвердити порядок надання допомоги за програмою "єПідтримка" та визначити вимоги до учасників програми.

Чому не "живими" грошима

Вакцинованим українцям не видаватимуть готівкою тисячу гривень за вакцинацію через те, що в такому випадку можливе зростання інфляції, або кошти витратять на імпорт.

От опозиція каже — дайте живими грошима. Але живі гроші мають зворотний бік медалі. Якщо ти роздаватимеш живими грошима, то ти взагалі можеш стимулювати інфляцію. Крім того, живі гроші можуть піти з української економіки, наприклад, витратяться на імпорт, - сказав радник президента України з економічних питань Олег Устенко.

Він зазначив, що не можна проконтролювати, на що підуть живі гроші. А за допомогою програми "єПідтримка" тисячу гривень можна витратити лише на обмежені сфери, які найбільше постраждали під час карантину.

15 листопада президент України Володимир Зеленський пообіцяв тисячу гривень кожному, хто повністю вакцинується від COVID-19. Українці можуть отримати сертифікат, ваучер чи депозит у розмірі тисяча гривень, а не готівку на руки.

Більше читайте у нашому матеріалі: Вовина тисяча: хто, коли і як отримає винагороду за вакцинацію

Читайте також