Українська делегація в ПАРЄ офіційно оскаржила повноваження Росії

Україну підтримала достатня кількість делегатів Асамблеї
Українська делегація в ПАРЄ офіційно оскаржила повноваження Росії
Парламентська асамблея Ради Європи (ПАРЄ) Фото: twitter.com/PACE_News
25 Січня 2021, 15:06
читать на русском

Українська делегація в Парламентській асамблеї Ради Європи (ПАРЄ) ініціювала офіційне оскарження повноваження російської делегації. Це відбулося під час відкриття зимової сесії.

За словами представника української делегації в ПАРЄ Олексія Гончаренка, Україну підтримала достатня кількість делегатів Асамблеї.

Пресслужба ПАРЄ у Twitter підтвердила цю інформацію та зазначила, що Україну підтримали 38 членів Асамблеї з п'яти різних делегацій.

Вірчі грамоти російської делегації були оскаржені на істотних підставах - порушення базових принципів Ради Європи... Асамблея обговорить цю проблему пізніше на цьому тижні, - йдеться у повідомленні.

Сьогодні на відкритті сесії голова Постійної делегації у ПАРЄ, депутатка від "Слуги Народу" Марія Мезенцева (досьє Марії Мезенцевої) порушила питання про повернення дискусії щодо порушення прав людини в Криму.

Читайте також

Мезенцеву підтримав литовський колега Зінгеріс Мануеліс. Український колега по делегації Сергій Власенко згадав нещодавнє рішення ЄСПЛ щодо міждержавної скарги України проти Росії за порушення прав людини в Криму.

Головуючий пан Почей (Польща) запропонував це рішення на розсуд колег, якщо в залі асамблеї буде така ініціатива для голосування, щодо якої треба набрати просту більшість, щоб такі дебати все ж відбулись! - повідомила вона.

Згодом Гончаренко додав, що питання щодо повноважень російської делегації остаточно розглянуть на засіданні в четвер, 28 січня.

Відповідно до регламенту ПАРЄ, перед початком першої сесії всі делегації повинні направити заявки на участь в роботі асамблеї цього року. Якщо від членів ПАРЄ не надходять заперечення, то повноваження делегацій автоматично підтверджуються у перший день сесії.

Для оскарження повноважень щодо істотних підстав у залі пленарних засідань повинні встати не менш як 30 парламентаріїв з не менш ніж п'яти національних делегацій. Після цього комітет з моніторингу протягом 24 годин готує доповідь і проєкт відповідної резолюції. До моменту оголошення доповіді та ухвалення резолюції делегація може брати участь у засіданні, виступати й голосувати.

Нагадаємо, що глава постійної делегації Верховної Ради в Парламентській асамблеї Ради Європи (ПАРЄ) Марія Мезенцева розповіла, що Україна оскаржуватиме повноваження Російської Федерації через затримання російського політика, засновника Фонду боротьби з корупцією Олексія Навального.

1