Український олігарх Ахметов подав позов проти росії

Бізнесмен хоче притягнути рф до відповідальності за руйнування та мародерство
Важливо
Український олігарх Ахметов подав позов проти росії
Рінат Ахметов (фото: з відкритих джерел)
27 Червня 2022, 13:02
читать на русском

Український бізнесмен, власник групи System Capital Management (SCM) Рінат Ахметов заявив про подання позову до Європейського суду з прав людини (ЄСПЛ) проти російської федерації.

Позов стосується компенсації за грубі порушення його прав власності під час неспровокованої воєнної агресії росії проти України, повідомляє пресслужба SCM.

У заяві зазначається, бомбардування російською артилерією металургійного комбінату "Азовсталь" у Маріуполі з метою знищення останнього оплоту українського опору в цьому місті стали для всього міжнародного співтовариства свідоцтвом неповаги з боку росії до норм міжнародного права і прав людини.

За порушення прав власності пан Ахметов вимагає від російської федерації відшкодування збитків. Хоча точна сума компенсації ще не може бути визначена через війну, що триває, передбачається, що росія має виплатити пану Ахметову мільярди доларів за порушення його прав людини, - кажуть у SCM.

Також повідомляється, що Ахметов подав позов про вжиття термінових забезпечувальних заходів, що запобігатимуть подальшій блокаді, мародерству, перенаправленню потоків і знищенню з боку росії зернових і сталі, виготовленої підприємствами SCM.

Ахметов просить ЄСПЛ "чітко дати росії зрозуміти, що її дії, які сприяють погіршенню продовольчої кризи, і кроки, що здійснюються з метою завдаваня збитків української економіки, недопустимі".

Він попросив надати справі пріоритетний статус.

Ахметов також звернувся до ЄСПЛ з проханням застосувати пілотну процедуру до цієї справи, "оскільки корінна причина порушень прав" — російська агресія, знищення й експропріація власності — має аналогічні руйнівні наслідки для власників бізнесу по всій Україні.

За його словами, "грабіж українських експортних товарів — зокрема зерна і сталі — уже призвів до зростання цін на ці товари та збільшення у світі кількості людей, що помирають від голоду":

Це варварство має бути зупинене, а росія має заплатити сповна. Вірю в справедливість і борюся за неї.

Стало відомо, що інтереси Ахметова у суді представлятиме партнер міжнародної юридичної фірми Covington & Burling LLP Джонатан Гімблетт. У якості законного представника пана Ахметова в Суді виступає пан Барт ван Ворен із брюссельського офісу фірми Covington, а консультації надають Марні Чік, Джонатан Гімблетт та Ніхіл Гор.

Нагадаємо, журналісти видання Forbes підрахували, чи щедро український великий бізнес підтримує ЗСУ під час війни з росією. За даними видання, Ахметов витратив 72 млн доларів та ще 30 млн доларів податків авансом, щоб допомагати українцям.

Читайте також

1