ЄСПЛ задовольнив скаргу України у справі проти РФ щодо Криму

ЄСПЛ підтвердив, що РФ мала контроль над Кримом ще з лютого 2014 року, а не з часу так званого "референдуму"
Головне
ЄСПЛ задовольнив скаргу України у справі проти РФ щодо Криму
Суд Фото: ЄСПЛ echr.coe.int
14 Січня 2021, 12:13
читать на русском

Європейський суд з прав людини (ЄСПЛ) визнав частково прийнятною до розгляду по суті та задовольнив скаргу України у справі нашої країни проти Росії щодо порушення прав людини у Криму.

Міністр юстиції України Денис Малюська повідомив, що сьогодні ЄСПЛ оголосив рішення, яким визнав прийнятною справу Україна проти Росії (щодо Криму) та перейшов до розгляду справи по суті.

За його словами, це рішення ЄСПЛ – "потужний юридичний удар по міфології, яка використовується РФ у гібридній війні".

Крим – це історія збройної агресії та грубих порушень прав людини, а не "референдуму" та "мирного волевиявлення", - наголосив міністр.

На його думку, цим рішенням ЄСПЛ підтвердив, що РФ мала ефективний контроль над Кримом ще з лютого 2014 року, а не з часу так званого "референдуму", тому це "гарний юридичний факт, підтверджений судовим рішенням, який потім ми декому згадаємо".

Читайте також

Заступник міністра юстиції України та уповноважений з питань Європейського суду з прав людини у Мін'юсті Іван Ліщина також повідомив про це рішення ЄСПЛ та опублікував документи, що це підтверджують.

Нагадаємо, у вищезгаданій справі ("Україна проти Росії (щодо Криму)" за № 20958/14) Україна просить суд визнати порушення Росією низки статей Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод через ситуацію у Криму.

Після цього рішення ЄСПЛ має перейти до розгляду скарги України по суті.

За словами очільника Мін’юсту, міждержавна справа "Україна проти Росії" перебуває в Європейському суді з прав людини з березня 2014 року. Тоді Уряд України звернувся до ЄСПЛ зі скаргами на порушення протягом березня-вересня 2014 року Росією на окупованій території Криму прав громадян, гарантованих такими статтями "Конвенції про захист прав людини та основоположних свобод".

У ході усних слухань щодо прийнятності цієї справи, які відбулися у вересні 2019-го, російською делегацією стверджувалось, що Україна не дотрималась умов прийнятності справи, визначених Конвенцією, а міждержавну заяву було подано до ЄСПЛ виключно з політичних мотивів, а не для захисту конвенційних прав та свобод людини. Натомість урядом України було доведено, що юрисдикція РФ в АР Крим з 27 лютого 2014 року заснована на ефективному контролі, а "адміністративна практика" порушення прав людини продовжувалась незмінно з цього періоду. При цьому, метою міждержавної заяви є встановлення юрисдикції ЄСПЛ, існування систематичних порушень прав людини, їх припинення та запобігання їхньому повторенню.

1