Українські олігархи жертвують мільйони доларів на ЗСУ - Forbes

Серед найщедріших благодійників - Порошенко та Ахметов
Українські олігархи жертвують мільйони доларів на ЗСУ - Forbes
ЗСУ, україгські військові / Фото: facebook.com/UkrainianLandForces
3 Травня 2022, 19:59
читать на русском

Журналісти видання Forbes підрахували, чи щедро український великий бізнес підтримує ЗСУ під час війни з Росією. Мета цього проєкту - надихнути всіх підприємців на допомогу країні.

У цей "рейтинг" потрапили прізвища тих, хто відкрито заявляв про допомогу армії та перераховував понад два мільйони доларів. Однак деякі бізнесмени залишили інформацію про свою допомогу закритою, бо, як кажуть у народі, благодійність має бути тихою, тому їхніх прізвищ у списку немає.

Тож, найщедріше допомагав армії Рінат Ахметов. Він витратив 72 млн доларів та ще 30 млн доларів податків авансом, щоб допомагати українцям.

Подружжя Віктор та Олена Пінчуки зібрали для допомоги понад 20 млн доларів. Зокрема, 8,9 млн дол пішло на броньовану техніку (автівки), амуніцію, засоби зв’язку, прилади розвідувальної діяльності, оборонні спорудження тощо.

Бізнес-подружжя Олександр та Галина Гереги витратили 10 млн дол. та ще 30 млн дол. податків авансом.

Співзасновник найбільшої в Україні продуктової мережі АТБ Геннадій Буткевич пожертвував 5,7 млн дол.

Власник компанії Ferrexpo Костянтин Жеваго, який проживає за кордоном, зібрав на потреби армії 6,3 млн дол та ще понад 30 млн дол податків авансом.

П'ятий президент України, народний депутат Петро Порошенко з 24 лютого витратив близько 300 млн грн. За ці кошти придбали: бронежилети, кевларові шоломи, зброю, тепловізори, дрони, прилади нічного бачення, електрогенератори, цифрові радіостанції, пальне, продукти тощо. Наприкінці квітня за його гроші, та за гроші його фонду було придбано 18 нових пікапів для протитанкових підрозділів ДШВ.

Основний акціонер одного з найбільших у Європі виробників курятини МХП Юрій Косюк вже пожертвував 12 млн дол.

Олег Крот та Юрій Лазебніков зібрали по 3,9 млн дол. 232 млн грн витратили на закупки обладнання для ЗСУ та гуманітарної допомоги.

Власник продуктової компанії MacPaw Олександр Косован витратив 5 млн дол. - більшість грошей витрачено на "тактичну медицину".

Вадим Новинський розщедрився на 7 млн дол. Основні напрямки допомоги: медичне обладнання та медикаменти, продукти, евакуація біженців.

Засновник Noosphere Макс Поляков витратив вже понад 2,3 млн дол. Сам Поляков строго заборонив команді розголошувати цю інформацію, однак про його допомогу проговорилися знамениті в Україні люди, що також причетні до благодійництва.

Колишній депутат-регіонал Сергій Тігіпко витратив 3,3 млн дол.

Власник Group DF Дмитро Фірташ, який проживає в Австрії направив на потреби ЗСУ 9,7 млн дол. З них 3,5 млн направлені на спецрахунок НБУ, надання гуманітарної допомоги та ін.

Харківський олігарх Олександр Ярославський витратив вже 3,3 млн дол. Зокрема, він придбав для Харкова 17 машин швидкої допомоги.

Павло Фукс за два місяці витратив 5 млн дол. на підтримку ЗСУ, ТРО, Національної гвардії України та на допомогу родинам загиблих та постраждалих українських військових.

Нагадаємо, засновник криптовалюти Ethereum Віталій Бутерін пожертвував майже 5 мільйонів доларів для України.

Читайте також