Зеленський підписав закон: коли та як ускладниться життя українських олігархів

Коли запрацює закон №5599 та чи зникнуть олігархи як явище
Ексклюзив
Зеленський підписав закон: коли та як ускладниться життя українських олігархів
Віктор Пінчук, Сергій Тарута, Рінат Ахметов (фото: УНІАН)
8 Листопада 2021, 14:43
читать на русском

5 листопада президент України Володимир Зеленський невідкладно підписав так званий закон про деолігархізацію, одразу в той же день, коли отримав його з Верховної Ради. Парламент.UA пояснює, що зміниться для олігархів та на яких саме багатіїв спрямований документ.

Хто такі олігархи та скільки їх в Україні

Відповідно до ухваленого закону, олігархом вважається фізична особа, яка одночасно повинна відповідати хоча б трьом з чотирьох ознак: бере участь у політичному житті, має значний вплив на засоби масової інформації, є кінцевим бенефіціарним власником компанії, що понад рік утримує монопольне становище на ринку або є природно монополією, та підтверджені активи якого станом на 1 січня звітного року перевищують 1 млн прожиткових мінімумів доходів громадян (зараз – це 2 млрд 227 млн грн.).

В тексті документу доволі чітко виписано, що означає "брати участь у політичному житті" – це обіймати посаду, починаючи від президента чи міністра та закінчуючи депутатом чи головою політичної партії. Участю у політичному житті вважатиметься і фінансування політичної партії.

Щодо впливу на засоби масової інформації Парламент.UA публікував окремий текст, з яким ви можете ознайомитись.

Читайте також

Якщо ж говорити про персоналії, то відповідно до задекларованих статків та загальної інформації, яка є загальнодоступною, за критеріями визначеними ЗУ №5599 "Про запобігання загрозам національній безпеці, пов'язаним із надмірним впливом осіб, які мають значну економічну або політичну вагу в суспільному житті (олігархів)", олігархами можна назвати:

  • Ріната Ахметова (7,6 млрд дол.), з ним асоціюють медіа холдинг "Медіа Група Україна", до якого зокрема належить телеканал "Україна 24" та сайт segodnya.ua,
  • Ігоря Коломойського (1,8 млрд дол.), є кінцевим бенефіціарним власником телеканалу "1+1" та сайту УНІАН, з ним пов'язують депутатську групу "За майбутнє".
  • Петра Порошенка (1,6 млрд дол.), офіційно придбав телеканал "Прямий", з його ж ім'ям пов'язують "5 канал", має свою фракцію "Європейська солідарність" у парламенті.
  • Віктора Пінчука (2,5 млрд дол.), йому належить Star Light Media Group, до якої входить телеканали СТБ, ICTV, Новий канал М1, М2, на нього орієнтується значна частина позафракційних депутатів.

Крім того, до олігархів можна віднести і аграрного магната Юрія Косюка, якому приписують фінансування партії "Батьківщина", і Вадима Новинського, статки якого перевищують 1,4 млрд дол. та який ще донедавна сам був народним депутатом, і подружжя Герег – власників мережі магазинів "Епіцентр", які досі перебувають у статусі народних обранців.

Секретар РНБО Олексій Данілов, виступаючи на Всеукраїнському форумі "Україна 30. Безпека країни" ще 11 травня цього року зазначив, що критеріям "олігарха" в Україні відповідає щонайменше 13 осіб.

На мою думку, і за критеріями апарату РНБО, які ми враховуємо, готуючи цей документ, ми маємо на увазі 13 осіб, яких ми можемо з упевненістю віднести до олігархічного середовища. Які мають дуже великий вплив всередині і зовні нашої країни, - сказав Данілов, не уточннючи прізвищ.

В будь-якому випадку функція визначення того, чи підпадає конкретна особа під визначення "олігарх" чи ні, закріплена за Радою національної безпеки та оборони України – саме цей орган вирішуватиме, чи будуть застосовані передбачені законом обмеження до кожної конкретної особи.

Водночас подання про те, щоб визнати певну особу олігархом, може робити уряд, член РНБО, Нацбанк, СБУ або ж Антимонопольний комітет, проте остаточне рішення – виключно за РНБО. Оскільки головою РНБО є президент України, а визнання людини олігархом потребуватиме ще й окремого указу глави держави, наразі складається формат, за яким Володимир Зеленський одноосібно зможе визначати, хто є олігархом, а хто – ні.

Засідання РНБО

Засідання РНБО (фото: president.gov.ua)

Що зміниться для олігархів та які обмеження для них передбачені

Якщо за сукупністю ознак РНБО визнало людину олігархом, а її прізвище зазначено у виданому президентом указі, вона автоматично потрапляє до спеціального реєстру. Тим, хто перебуває в цьому реєстрі, заборонено:

  • фінансувати політичні партії
  • бути покупцем під час продажу об'єктів великої приватизації
  • фінансувати проведення політичних мітингів та агітацій

Крім того, особа, визнана олігархом, зобов'язана подавати декларацію про доходи, незалежно від того, чи є вона державним службовцем чи ні.

Ще одне обмеження стосуватиметься контактів олігарха з іншими державними службовцями. Якщо особа, уповноважена на виконання функцій держави чи місцевого самоврядування, зустрілась з людиною, яка офіційно визнана олігархом, то цей державний службовець зобов'язаний подати декларацію про контакт з олігархом. В цьому документі держслужбовець зобов'язаний вказати, хто її подає, з ким з олігархів чи їхніх представників розмовляв, зазначити дату, місце і короткий зміст розмови. Подавати таку декларацію потрібно буде до спеціально органу, який додатково створить РНБО.

До речі, статусу олігарха можна позбутись. Для цього самому олігарху потрібно звернутись до РНБО з заявою, в якій документально підтвердити, що він більше не підпадає під ознаки олігарха. Визначати, чи це дійсно так, знову ж таки буде виключно РНБО.

Чи запрацює закон на повну та чи позбудеться Україна олігархів

Після того, як закон підписав президент, 6 листопада його офіційно опублікували у "Голосі України" - це означає, що він набув чинності, але в дію ще не введений, тобто його норми, поки не застосовуються на практиці.

В тексті самого документу чітко зазначено, що він починає практично впроваджуватись через шість місяців з дня набрання ним чинності. Тобто перші офіційні олігархи можуть з'явитись в Україні лише у травні 2022 року.

До того часу в українських багатіїв є купа часу перереєструвати власні бізнеси та медіахолдинги на підставних осіб, вигадати купу обхідних шляхів чи, зрештою, домогтись скасування закону.

Закон про деолігархізацію став одним із каталізаторів звільнення Дмитра Разумкова з посади голови Верховної Ради України. Сам документ ледь набрав необхідну кількість голосів під час ухвалення, при чому додаткові необхідні "за" додали олігархічні депутатські групи "Довіра" та "За майбутнє". Чи віддавали вони б за це свої голоси, знаючи, що їх власники більше не зможуть їх фінансувати? Питання риторичне.

Результати голосування за закон про деолігархізацію (Скрін: Парламент.UA)

Як повідомив міністр юстиції Денис Малюська, найближчим часом Національна рада України з питань телебачення і радіомовлення розробить та затвердить Порядок проведення перевірки ділової репутації покупця засобу масової інформації, а РНБО затвердить Положення про реєстр олігархів і порядок його формування та ведення. Проте, чи дієвим буде цей реєстр покаже виключно час.

Зрештою, навіть якщо усе задумане буде якісно втілене у життя - це не позбавить Україну від олігархів - закон цього і не передбачає. Багатії лише будуть усунені від політичного життя в країні, але продовжать обіймати монопольне становище у тій чи іншій галузі промисловості, сільського господарства чи інформаційних технологій.

Олігархи є в кожній державі світу, різниться лише їх вплив на політичне життя та розвиток країни: в одних країнах вони стимулюють розвиток громадянського суспільства та процвітання економіки, в інших - гальмують впровадження рівних умов та чесної конкуренції в усіх сферах життя, чим створюють монопольне середовище для себе, і водночас гальмують загальний розвиток держави. А ось який шлях оберуть українські бізнесмени, покаже лише час.