Зеленський підписав закон про олігархів

Документ передбачає створення Реєстру олігархів та порядок внесення до нього
Головне
Зеленський підписав закон про олігархів
Володимир Зеленський Фото: president.gov.ua
5 Листопада 2021, 15:53
читать на русском

У п'ятницю, 5 листопада, президент України Володимир Зеленський невідкладно підписав  законопроєкт № 5599 про олігархів. 

Про це повідомила пресслужба Офісу президента.

Зазначається, що документ був розроблений на виконання ключового завдання державної політики, а саме: забезпечення реальної трансформації держави в інтересах усього суспільства та реалізації стратегічного курсу України на європейську та євроатлантичну інтеграцію.

В усіх успішних країнах Європи немає такої гілки влади, як олігархи. Держави там працюють в інтересах своїх громадян, а не купки найбагатших. Саме за такі зміни для України проголосували наші громадяни у 2019 році, – зазначив Зеленський.

Антиолігархічний закон забезпечує правові рамки для відокремлення великого бізнесу від політичної боротьби та для обмеження деструктивного впливу привілейованих (олігархічних) інтересів на економічне життя України. Встановлюються чіткі критерії для визначення олігархів та вимоги до прозорості контактів політичних діячів і посадових осіб з олігархами або їхніми представниками.

Крім того, на всіх посадових осіб, від рішень яких залежать доля суспільства чи державні рішення, поширюватиметься обов’язок подання декларації про контакти з олігархами або їхніми представниками.

Закон дає великому бізнесу достатній час для адаптації та відмови від практик старої олігархічної системи. Після публікації документа починається відлік 6-місячного терміну для повноцінного введення його норм у дію.

Великий бізнес є в будь-якій демократичній державі. Але яким би великим не був бізнесмен, він має працювати за законом та нарівні з іншими економічними суб’єктами. Якщо хтось звик купувати політиків, щоб вони дозволяли обійти закон, то доведеться прощатися з такою звичкою навіть найбагатшим, – наголосив президент.

Нагадаємо, 23 вересня Верховна Рада ухвалила закон щодо деолігархізації (№5599). Він передбачає створення Реєстру олігархів, визначає порядок внесення осіб до реєстру та його наслідки. Також законодавчий акт передбачає декларування публічними службовцями контактів з олігархами, які є у реєстрі.

Закон ухвалювали без розгляду окремих правок. Фракція "Слуга народу" запропонувала розглядати документ "постатейно" - було виокремлено 12 ключових правок, підтримка яких автоматично означала відхилення інших схожих правок.

Депутати з опозиційних фракцій заявляли, що закон потрібно переголосовувати, оскільки у ньому містяться правові. Зокрема, вказано, що визначати олігархів в Україні буде РНБО, а інша стаття закону каже про те, що цим займатиметься НАЗК.

Більше читайте про законопроєкт у нашому матеріаліЯк депутати з олігархами боролися - суть проголосованого закону

Читайте також