Уряд скликає позачергове засідання через ціни на газ

Кабмін має ухвалити рішення про граничну ціну газу
Важливо
Уряд скликає позачергове засідання через ціни на газ
Газ (фото: Pexels)
18 Січня 2021, 09:10
читать на русском

Сьогодні, 18 січня, Кабінет міністрів України має зібратися позачергове засідання для ухвалення рішення про граничну ціну газу.

Як розповіли в ефірі "ТСН.Ранок", суми в платіжках за паливо для населення, як порахували в Кабміні, мають знизитися щонайменше на третину.

За словами прем'єр-міністра Дениса Шмигаля, урядовці мають встановити граничну ціну кубометра газу на рівні 6,99 грн. Вона почне діяти від 1 лютого.

В уряді припустили - ціни на газ регулюватимуть протягом карантинних обмежень або ж до кінця опалювального сезону.

Читайте також

На своїй сторінці у Фейсбуці прем'єр-міністр України Денис Шмигаль (досьє Шмигаля) повідомив, що з наступного місяця ціна на газ для споживачів не зможе перевищувати 6,99 грн за куб.

Відповідне рішення уряд ухвалить найближчим часом і воно діятиме тимчасово до кінця карантину або до завершення опалювального сезону. Також НКРЕКП має розглянути питання встановлення граничного тарифу на розподіл газу до рівня не вище 1,79 грн за кубічний метр, - написав він.

Очільник уряду пояснив, чому в Україні різко зросли ціни на газ.

З 1 серпня 2020 року в Україні запрацював ринок газу, коли ціни на блакитне паливо формує попит і пропозиція. На жаль, у деяких областях компанії досі можуть зловживати своїм монопольним становищем та маніпулювати з цінами в платіжках. Тому держава виступить на захист громадян і тимчасово обмежить граничну межу, зазначив Шмигаль.

Надалі уряд зобов’яже всіх постачальників газу надавати українцям можливість укладати річний договір за фіксованою ціною та чітко прогнозувати ціни в платіжках, - написав він.

За словами Шмигаля, ціна у 6,99 грн за кубічний метр - найнижча, яка була зафіксована на українській біржі протягом січня.

Державна компанія "Нафтогаз" готова продавати блакитне паливо за цією ціною, тоді як деякі облгази пропонували газ за 10 грн і навіть більше. Також є доручення Міністерству фінансів та Міністерству соціальної політики сформувати механізм субсидіювання, який допоможе людям, що використовують електроенергію для опалення домівок, - розповів прем'єр.

13 січня прем'єр-міністр України Денис Шмигаль повідомив, що Кабінет міністрів України до кінця опалювального сезону планує встановити фіксовану ціну на газ для населення на рівні 6,99 грн за кубометр. За словами виконувача обов’язків міністра енергетики Юрія Вітренка, це рішення повністю запрацює вже з лютого. Також, за словами прем'єра, весною і літом ціна на газ піде вниз.

Читайте більше у нашому матеріаліЗниження цін на газ: популізм та загроза співпраці з МВФ, чи гостра необхідність

1