В Одесі запроваджують комендантську годину майже на три доби

Вочевидь, це робиться, аби уберегтися від масових провокацій 2 травня
В Одесі запроваджують комендантську годину майже на три доби
Куликове поле, Одеса, 2 травня 2014 рік (Фото: UAinfo)
30 Квітня 2022, 09:12
читать на русском

В Одесі вводять затяжну комендантську годину.

Про це у телеграмі повідомляє Одеська ОВА.

Комендантська година триватиме з 22:00 1 травня 2022 року до 05:00 3 травня 2022 року. Заборонено перебування людей у зазначений період на вулицях та інших громадських місцях без спеціально виданих перепусток та посвідчень.

На іншій території Одеської області режим комендантської години залишається без змін.

Нагадаємо, 2 травня – роковини подій на Грецькій площі та Куликовому полі в Одесі. Саме 2 травня 2014 року внаслідок зіткнень між прихильниками Євромайдану і учасниками акції "Антимайдан" та пожежі в Будинку профспілок загинули 48 людей, понад 200 були травмовані. Слідство встановило, що масові заворушення в Одесі були організовані і навмисне сплановані.

Сутички 2 травня 2014 року розпочалися в центрі Одеси – в районі Грецької площі. Того дня близько 15:00 вболівальники футбольних клубів "Чорноморець" та "Металіст" разом із містянами вирішили перед матчем пройтися вулицями Одеси мирною ходою "За єдину Україну". Захід об'єднав майже дві тисячі людей, які планували стартувати з Соборної площі. Паралельно на розі вулиці Жуковського та Олександрівського проспекту зібралися понад 300 учасників "Антимайдану", більшість з яких представляли організацію "Одеська дружина". Вони планували рухатися паралельно маршу фанатів та євромайданівців.

Коли в районі Грецької площі дві колони перетнулися, почалися масові заворушення. Учасники кидали одне в одного каміння, піротехніку та "коктейлі молотова". Вітрини магазинів, громадські зупинки та автівки, які розташовувалися поряд, були розбиті. Під час сутичок лунали постріли. Унаслідок протистояння на центральних вулицях Одеси загинуло шестеро людей – всі від вогнепального поранення.

Протистояння у центрі міста тривали понад три години. Згодом, близько 19 години, конфлікт між прихильниками Євромайдану та "Антимайдану" перемістився на Куликове поле. Майданівці та футбольні вболівальники, які прибігли після матчу, почали штурм наметового містечка поблизу Будинку профспілок. Коли його зруйнували, приблизно 300-350 людей забігли до будівлі, де опинилися заблокованими. Оскільки учасники продовжували кидати одне в одного "коктейлі молотова", у Будинку профспілок почалася пожежа. Унаслідок цього, за офіційною версією слідства, 32 людини загинули від чадного газу, ще 10 померли, вистрибуючи з вікон. Серед жертв було 34 чоловіки, 7 жінок та неповнолітній юнак. Загалом 2 травня 2014 року травмувалися понад 200 людей.

Читайте також

1