В Україні розпочався весняний призов: хто має відстрочку та кого заберуть

З квітня по червень цього року буде призвано на строкову військову службу 14 246 осіб
Важливо
В Україні розпочався весняний призов: хто має відстрочку та кого заберуть
Українські військові (фото: ООС)
1 Квітня 2021, 10:34
читать на русском

Від 1 квітня в Україні розпочався призов на військову строкову службу відповідно до указу президента Володимира Зеленського.

Про це повідомила пресслужба Збройних сил України у Facebook.

Так, в період з квітня по червень цього року буде призвано на строкову військову службу 14 246 осіб. Зокрема, до Збройних Сил України – 6 500 осіб, Державної спеціальної служби транспорту – 600 осіб, Національної гвардії – 4 646 осіб, Державної прикордонної служби – 2 500 осіб.

Минулого року на строкову служба до ЗСУ у травні-липні призвали 9 тисяч осіб, у жовтні-грудні - 7,5 тисяч осіб. Показники цьогорічного призову до Збройних сил зменшили до 6,5 тисяч осіб через збільшення чисельності військовослужбовців за контрактом.

Читайте також

Не підлягатимуть призову та матимуть право на відстрочку для здобуття освіти на весь період навчання учні та студенти:

  • шкіл та ПТУ з денною формою навчання;
  • закладів фахової передвищої освіти з денною формою навчання;
  • закладів середньої або вищої духовної освіти з денною формою навчання;
  • інтернатури, аспірантури або докторантури з відривом або без відриву від виробництва.
  • Також відстрочка надаватиметься громадянам за сімейними обставинами, для продовження професійної діяльності та за станом здоров’я.

Контекст. Президент України Володимир Зеленський підписав указ про терміни проведення призову на строкову військову службу у 2021 році.

Верховна Рада ухвалила в другому читанні законопроєкт щодо удосконалення окремих питань виконання військового обов’язку та ведення військового обліку, проєкт №3553.

У довгостроковій перспективі в Україні має бути вибудована така система, щоб кожен громадянин міг у разі потреби захистити свій дім і свою країну, а також надати першу медичну допомогу, після цього держава зможе повністю відмовитися від призову на строкову службу.