В Україні виявлено п'ять генотипів коронавірусної інфекції

У Львівській області циркулює мутований китайський різновид ковіду
В Україні виявлено п'ять генотипів коронавірусної інфекції
лікарня Фото:
14 Січня 2021, 06:19
читать на русском

В Україні виявили п'ять мутацій коронавірусу, зокрема, на Львівщині циркулює китайський різновид коронавірусу.

Як повідомила директор Львівського обласного лабораторного центру, епідеміологиня Наталя Іванченко, у Львівській області не визначають різновиди коронавірусу, але позитивні зразки направляються до Києва, у Центр громадського здоров'я.

І ​​для проведення секвенування ці зразки відправляють в референс-лабораторію Всесвітньої організації охорони здоров'я. Звідти надійшла інформація, що в Україні виявлено п'ять генотипів коронавірусу, зокрема на Львівщині циркулює вірус лінії В 1.1, тобто китайського походження, - повідомила Іванченко "Укрінформу".

Читайте також

За її словами, подальші зразки теж будуть відправлятися в референс-лабораторії для того, щоб дізнатися, які саме генетичні зв'язки відбулися і чи з'явився на Львівщині "британський" штам коронавірусу.

Це надзвичайно дороге і спеціалізоване дослідження, яке безпосередньо проводить референсна лабораторія ВООЗ, а нас інформує про проведення результатів, - додала Іванченко.

Нагадаємо, новий, мутований варіант коронавірусу був виявлений в Великій Британії у грудні 2020 року - на той момент було відзначено близько тисячі заражень на півдні країни.

Перші випадки нового штаму COVID-19, який називають "британським", вже виявили на території США, Іспанії, Швеції та Лівану. Не менше чотирьох випадків підтвердили в Мадриді. Також були випадки зараження у Фінляндії.

5 січня новий штам коронавірусу виявили у Греції, Таїланді та на Кіпрі. 11 січня новий штам виявили у росіянина, який повернувся з Великої Британії.

Читайте більше про новий вид коронавірусу у матеріалі "Новий штам коронавірусу: що відомо та яка небезпека"