В Україні зайняті усі VIP-камери СІЗО - Малюська

Платні камери слідчих ізоляторів давно окупили усі затрати на їхнє утримання
Головне
В Україні зайняті усі VIP-камери СІЗО - Малюська
Денис Малюська
4 Березня 2024, 16:31
читать на русском

В Україні немає вільних місць у платних камерах слідчих ізоляторів.

Про це в інтервʼю РБК-Україна розповів міністр юстиції України Денис Малюська.

За його словами, ініціатива платних камер СІЗО прекрасно працює.

"Вільних місць немає. Платні камери користуються в Києві шаленою популярністю. Я думаю, що якби ми вдвічі більше запровадили цих платних камер, все одно були б зайняті всі", - заявив міністр.

Він зазначив, що створення другого СІЗО у Києві є актуальним питанням.

"Реально, в мене нема куди людей дівати, нам треба друге СІЗО в Києві. Це насправді актуальне питання. Це дуже і дуже складна ситуація, і за прогнозами правоохоронців, вона буде лише погіршуватись, бо у нас кримінальна ситуація погіршується. А щодо фінансів, платні камери швидко окупилися. Тому це прекрасний бізнес-проект", - зазначив Малюська.

Раніше Малюська розповідав, що дедалі більше VIP-клієнтів проводитимуть в українських в'язницях багато часу, а вони бажають робити це з комфортом. Виправна система нашої країни, своєю чергою, може заробити на платних камерах.

Можливість відбувати покарання в платних камерах з'явилася кілька років тому як експеримент. Попри те, що ціни не можна було назвати доступними (наприклад, у Києві доба коштувала 2 тис. грн), охочі орендувати їх знаходилися завжди.

Експеримент із СІЗО визнали успішним, після чого Рада ухвалила закон про запровадження платних камер, а перелік усіх послуг буде регламентований Мін'юстом. Можливість провести час у платній камері буде у кожного – внести гроші за платні послуги зможе як сам ув'язнений, так і інші особи за нього.

Нагадаємо, Кабінет Міністрів постановою від 22 квітня 2020 року запровадив експериментальний проєкт щодо платної послуги з надання поліпшених побутових умов у слідчих ізоляторах України.

У Міністерстві юстиції запевняють, що проєкт запровадили для:

  • виключення корупційної складової при розподілі затриманих по камерах;
  • покращення умов тримання під вартою.

Читайте також

1