Вагнергейт: ДБР перевірить, звідки у журналістів секретні документи

До витоку інформації можуть бути причетні військовослужбовці
Важливо
Вагнергейт: ДБР перевірить, звідки у журналістів секретні документи
Фото: Pexels
19 Листопада 2021, 12:37
читать на русском

Слідчі Головного слідчого управління Державного бюро розслідувань перевіряють, як секретні матеріали справи щодо спецоперації із затримання вагнерівців потрапили до журналістів.

Як повідомили у ДБР, у мережі інтернет 18 листопада 2021 року опубліковано документи, які містять відомості щодо планування та виконання Головним управлінням розвідки Міністерства оборони України та Службою безпеки України заходів, пов’язаних із організацією затримання на території України бойовиків ПВК "Вагнер" (їх оприлюднила журналістка Яніна Соколова у Фейсбуці).

Зазначається, що за цим фактом відкрито кримінальне провадження та проводиться перевірка щодо автентичності цих документів.

А також встановлено військовослужбовців, які мали доступ до цих документів та можуть бути причетні до їх витоку, - кажуть у ДБР.

Провадження відкрито за ч. 1 ст. 328 КК України (розголошення відомостей, що становлять державну таємницю, особою, якій ці відомості були довірені або стали відомі у зв'язку з виконанням службових обов'язків, за відсутності ознак державної зради або шпигунства). Санкція статті передбачає позбавленням волі на строк від двох до п'яти років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років або без такого.

Нагадаємо, 18 листопада 2021 року журналістка Яніна Соколова опублікувала у Фейсбуці "внутрішні документи Головного управління розвідки Міноборони України (ГУР МО) щодо підготовки спецоперації "Авеню" (щодо затримання вагнерівців).

Соколова написала, що ці документи їй підкинули на флешці.

Що у документах?

Соколова опублікувала лист ексміністру оборони України Андрію Тарану, датований 22 червня 2020 року і підписаний 1 липня цього ж року колишнім головою ГУР МО Василем Бурбою. Також оприлюднено затверджений Бурбою звіт про проведення спеціального заходу "Авеню", підписаний начальником спеціального резерву ГУР Міноборони Юрієм Семенюком 4 серпня 2020 року.

У цих документах значиться, що СБУ отримала матеріали на 138 осіб, причетних до злочинів на Донбасі, а для відправки маршрутом Москва - Мінськ - Стамбул була сформована група лише з 48 найманців. Також стало відомо, що через турфірму було придбано квитки на літак "Turkish Airlines" сполученням Мінськ - Стамбул для 33 осіб на 25 липня та для 14 осіб на 27 липня.

В оприлюднених документах зазначається, що у ГУР вирішили "вважати спеціальний захід "Авеню" проведеним", а витрати на нього в сумі 719 382 гривні та 34 копійки - "виправданими".

Після критики чиновників з Офісу президента на адресу журналістки за оприлюднення цих документів, Соколова в коментарі УП зазначила, що її інформація лише підтверджує розслідування Bellingcat, а також є цінною для суспільства:

Офіс президента в агонії. Оприлюднені нами документи не є для них новими. Але документи внутрішнього процесу спецоперації - це доказ. Не домисли, а прямий доказ. Власне це і дратує зараз всю команду президента, яка спочатку вустами Єрмака говорила про вигаданість від початку до кінця, а президент після довгих місяців мовчання сказав, що довірився Лукашенку, тому "ой, він нас обманув, не вийшло". Оприлюднені мною документи - демонстрація брехні і непрофесійності. Реакція на публікацію - явна агонія. Щодо закидів стосовно оприлюднення документів, які начебто нашкодять ГУР. Це неправда. Оприлюднені нами документи підтверджують сказане раніше Белінгкет. Всі нові для публічного простору позивні у документах затерті в цілях безпеки. Я - журналіст. Моя справа - викривати і демонструвати людям правду".

Нагадаємо, 17 листопада міжнародна група розслідувачів Bellingcat оприлюднила першу частину звіту про "злив" спецоперації із затриманням Україною бойовиків російської ПВК "Вагнер".

Згідно з інформацією розслідувачів, ексглава Головного управління розвідки Василь Бурба пояснював, що рішення відкласти спецоперацію по вагнерівцях запропонував голова Офісу президента Андрій Єрмак, щоб не зірвати домовленості з Росією про перемир'я на Донбасі з 27 липня 2020 року.

Читайте також наш матеріал: "Вагнергейт": чи стане розслідування Bellingcat та The Insider кінцем епохи Зеленського 

Читайте також