ВАКС оголосив у розшук підозрюваного у хабарництві депутата Трубіцина

Депутат Київради втік за кордон 13 травня
Головне
ВАКС оголосив у розшук підозрюваного у хабарництві депутата Трубіцина
Владислав Трубіцин
6 Червня 2023, 10:07
читать на русском

Вищий антикорупційний суд (ВАКС) задовольнив клопотання Спеціалізованої антикорупційної прокуратури (САП) про оголошення в міжнародний розшук депутата Київської міськради, обвинуваченого в отриманні хабаря.

Про це повідомила САП.

"Колегія суддів ВАКС задовольнила клопотання прокурора САП про оголошення в міжнародний розшук депутата Київської міськради, обвинуваченого в одержанні 1,39 млн грн неправомірної вигоди",– йдеться в повідомленні САП у Telegram.

За інформацією прокуратури, суд задовольнив клопотання в повному обсязі, зважаючи на системні неявки обвинуваченого на судові засідання та наявність підтвердженої інформації про перетин кордону.

"Клопотання про звернення в дохід держави застави в розмірі 9 млн 886 тис. грн та про обрання обвинуваченому запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою буде розглянуто на наступному засіданні 12.06.2023", – йдеться в повідомленні САП.

Хоча у відомстві не вказують імені депутата Київради, із предмета обвинувачення випливає, що йдеться про Владислава Трубіцина.

Нагадаємо, депутат Київської міської ради Владислав Трубіцин, якого САП та НАБУ обвинувачують у хабарництві, 13 травня 2023 року виїхав за кордон у напрямку Польщі за дозволом голови Державної прикордонної служби Сергія Дейнеки.

За даними джерел журналістів із доступом до даних про перетин кордону, депутат залишив Україну через пункт пропуску "Рава-Руська" ввечері 13 травня на власному автомобілі Mercedes S 600 – за три дні до засідання Вищого антикорупційного суду, де розглядається справа, в якій Трубіцин проходить обвинуваченим в отриманні неправомірної вигоди. Відтоді депутат не повернувся, через що прокурор САП ініціював його оголошення в міжнародний розшук.

Також "Схемам" вдалось встановити, що Владислав Трубіцин протягом 2022-2023 років, вже маючи статус підозрюваного у кримінальному правопорушенні, неодноразово виїжджав за кордон на підставі клопотань від Головного управління розвідки Міноборони – зокрема, 13 листопада 2022 року та 22 січня 2023 року. Це відображено у базі про перетин державного кордону України, повідомляють джерела "Схем" із доступом до цієї бази.

У ССО розповіли, що у січні 2023 року справді просили начальника ГУР Кирила Буданова сприяти виїзду Трубіцина та ще 4 особам як волонтерам для забезпечення ССО "спеціальним обладнанням". Саме лист за підписом ГУР допоміг Трубіцину виїхати з України, відтоді він не з’являється на судові засідання та не виходить на зв’язок.

Як повідомлялось раніше, Трубіцин виїхавши за кордон 13 травня 2023 року, з того часу не повертався. 30 травня депутат вдруге не з’явився на засідання у Вищому антикорупційному суді.

Журналісти "Схем" намагалися отримати коментар про обставини виїзду за кордон у самого Трубіцина, але депутат на дзвінки та повідомлення не відповідає.

Деталі справи Трубіцина

9 лютого 2022 року депутата Київської міськради від "Слуги народу" Владислава Трубіцина викрили на отриманні хабаря у розмірі 1,26 млн грн. Водночас партія "Слуга народу" заявляла, що очікує на ретельне та всебічне розслідування щодо представника їхньої команди.

11 лютого Вищий антикорупційний суд обрав запобіжний захід для депутата Київської міської ради від "Слуги народу" Владислава Трубіцина.

Проте він і досі є головою комісії Київради з питань підприємництва і благоустрою, не дивлячись на всі спроби його відсторонити.

Як повідомлялось, у 2004 році Трубіцина вже судили за підробку посвідчення інспектора з енергонагляду задля отримання хабарів на ринку в Харківській області. А нещодавно він потрапив у ще один скандал із вимаганням хабаря у директора школи.

Читайте також