Верховна Рада ухвалила закон щодо посилення кордону

Прикордонникам дозволили застосовувати вогнепальну зброю
Головне
Верховна Рада ухвалила закон щодо посилення кордону
Прикордонники Фото: facebook.com/artem.shevchenko.9
18 Листопада 2021, 12:40
читать на русском

Верховна Рада ухвалила у другому читанні та в цілому законопроєкт про Державну прикордонну службу України (№5232).

За відповідне рішення проголосували 271 народний депутат.

Закон надає повноваження особовому складу Державної прикордонної служби України застосовувати фізичну силу, спеціальні засоби і вогнепальну зброю у порядку і випадках, передбачених законом "Про Національну поліцію" та військовими статутами Збройних Сил України.

Законодавчий акт вдосконалює порядок використання та застосування заходів примусу, бойової техніки та озброєння особовим складом Державної прикордонної служби України.

Цим законом військовослужбовцям, а також працівникам ДПС:

  • надається право здійснювати візуальний огляд осіб, речей та транспортних засобів (поверхнева перевірка), а так само особистий огляд затриманих та оглядати і в разі потреби вилучати речі, що можуть бути речовими доказами або заподіяти шкоду життю чи здоров’ю людей;
  • встановлюються умови та межі, вид та інтенсивність застосування заходів примусу з урахуванням конкретної ситуації, характеру правопорушення та індивідуальних особливостей особи, яка вчинила або вчиняє правопорушення;
  • визначаються особливості застосування того чи іншого заходу чи засобу примусу.

Автори закону переконані, що він сприятиме підвищенню рівня готовності особового складу Державної прикордонної служби України до виконання завдань за призначенням та ефективній реалізації наданих законом йому повноважень.

Нагадаємо, за останні кілька місяців прикордонники відзначають посилення міграційного тиску на польсько-білоруську ділянку державного кордону. Від 1 серпня цього року прикордонники вже зафіксували понад 30 тисяч спроб нелегального перетину польсько-білоруського кордону. 8 листопада ситуація на кордоні загострилася, коли до території Польщі підійшли кілька сотень мігрантів з дітьми та почали штурмувати огородження з колючим дротом.

В МВС України заявили, що наразі спостерігається збільшення потоків мігрантів на прикордонних регіонах України та вважають, що цим самим сусідні країни намагаються влаштувати міграційну кризу в нашій країні.

Міністр внутрішніх справ повідомив, що 11 листопада Україна відправила на кордон з Білоруссю додатково 8,5 тисяч військовослужбовців ДПСУ, НГУ та поліцейських.

11 листопада на польсько-білоруському кордоні, де біженці намагалися пробратися до країн ЄС, розмістили білоруських силовиків зі зброєю в руках.

Читайте також

1