Від Шмигаля вимагають звільнити Верещук і Жолнович за скасування виплат для певних категорій ВПО

Відповідну петицію зареєстрували на сайті Кабінету міністрів України
Важливо
Від Шмигаля вимагають звільнити Верещук і Жолнович за скасування виплат для певних категорій ВПО
ВПО, переселенці
22 Березня 2024, 07:39
читать на русском

На сайті Кабміну з’явилась петиція з вимогою звільнення очільниць Мінреінтеграції та Мінсоцполітики через неефективну роботу, яка призвела до серйозної кризи в системі соціального захисту внутрішньо переміщених осіб.

Автор петиції, яка опублікована 20 березня на сайті Кабміну, вказується на неефективну роботу міністерок в системі соціального захисту ВПО

Українці вимагають прем'єр-міністра України Дениса Шмигаля звільнити двох міністерок - Ірину Верещук (Мінреінтеграції) та Оксану Жолнович (Мінсоцполітики). Їх звинувачують у неефективній роботі, яка призвела до кризи в системі соціального захисту внутрішньо переміщених осіб (ВПО). Відповідна петиція на сайті Кабміну з'явилась 20 березня.

Станом на 21 березня петиція набрала 2 334 підписи з 25 тисяч необхідних для розгляду. Автор петиції вказує, що Мінсоцполітики не провело ефективної комунікації з ВПО про те, що мільйони осіб позбавлять виплат, а категорії, яким продовжать виплати, будуть не конкретизовані, що призвело до багатьох непорозумінь в центрах надання адміністративних послуг (ЦНАП). За час повномасштабного вторгнення Мінреінтеграції не розробило комплексних програм для підтримки ВПО, які могли б компенсувати втрачені житло та майно і допомогти інтегруватися в нові місця проживання, або, за меншою мірою, компенсувати втрату виплат за допомогою програм для інтеграції та адаптації в громадах, куди перемістились внутрішньо переміщені особи, та на державному рівні.

"Враховуючи неефективну роботу для громадян, які понесли серйозні моральні та матеріальні втрати, звертаємося до прем’єр-міністра України з вимогою про відставку Жолнович та Верещук. Ми вважаємо, що їхня неефективна робота призвела до серйозної кризи в системі соціального захисту внутрішньо переміщених осіб. Мільйони наших громадян, які були змушені залишити свої домівки через війну, були позбавлені необхідних виплат, суттєвих для їхнього виживання, не залишили країну в умовах війни, попри відсутність інших механізмів в державі та підтримку такої категорії людей в країнах Європейського Союзу та інших союзників. Вони не забезпечили належного контролю та розподілу соціальних допомог у вигляді виплат, що призвели до гострої соціальної нерівності та незадоволення серед внутрішньо переміщених осіб, через погіршення їх соціально-економічного становища. Тому ми закликаємо призначити на їхні посади компетентних фахівців, які будуть здатні ефективно розв'язувати проблеми внутрішньо переміщених осіб та забезпечити їхнє належне соціальне забезпечення", - вказується у повідомленні.

Раніше в Уряді оголосили про скорочення кількості отримувачів допомоги на проживання внутрішньо переміщеним особам з 1 березня. Зокрема, було встановлено певний перелік отримувачів такої допомоги. У Мінсоцполітики вказували, що автоматично, без додаткового звернення, продовжено виплати людям, які втратили працездатність: пенсіонерам, людям з інвалідністю 1 та 2 груп, тяжкохворим дітям, дітям, які стали сиротами або позбавленим батьківського піклування, а також батькам-вихователям і прийомним батькам. Станом на 15 березня органи соціального захисту отримали 91,4 тисячі заяв. Близько 66% заяв вже опрацьовані, ще 34% заяв – знаходяться в роботі. Тому нарахування коштів для тих ВПО, які мають право на продовження виплат після подання заяви, відбудеться 21 і 28 березня.

Нагадаємо, допомога малозабезпеченим призначається тим родинам, у яких сукупний розмір доходів не перевищує рівень забезпечення прожиткового мінімуму для сім’ї, так наразі (для працездатних осіб це - 55% прожиткового мінімуму (1665.4 грн), для дітей - 140 % ( віком до 6 років - 3 588,2 грн, від 6-18 років - 4 474.40 грн), для осіб, які втратили працездатність - 100% (2 361 грн). Таким чином допомога розраховується як різниця рівнем забезпечення прожиткового мінімуму для сім’ї та її середньомісячним сукупним доходом.

Читайте також