Воздвиження Хреста Господнього відзначають віряни: прикмети та заборони

Хрестовоздвиження - одне з дванадцяти великих церковних свят
Важливо
Воздвиження Хреста Господнього відзначають віряни: прикмети та заборони
Андріївська церква Фото: Православна Церква України у Facebook
27 Вересня 2022, 07:14
читать на русском

27 вересня християни святкують одне з дванадцяти великих церковних свят - Воздвиження Чесного і Животворящого Хреста Господнього, або Хрестовоздвиження.

Церква згадує Воздвиження Хреста Господнього 27 вересня за новим стилем (14 вересня за старим стилем).

Історія свята:

У цей день православні християни згадують дві події. Перша з них сталася у 326 році в Єрусалимі був знайдений хрест, на якому розіп’яли Іісуса Христа. Сталося це близько гори Голгофи.

У 326 році імператор Костянтин Великий вирішив знайти втрачену святиню – Хрест Господній. Разом зі своєю матір’ю, царицею Оленою, він вирушив у похід на Святу Землю.

Розкопки було вирішено проводити поруч з Голгофою, оскільки в іудеїв був звичай закопувати знаряддя страти поруч з місцем її здійснення. І, дійсно, в землі знайшли три хрести, цвяхи і дошку, що була прибита над головою розп’ятого Спасителя. Імператор Костянтин і цариця Олена вклонилися святині, а потім патріарх Єрусалимський Макарій став показувати її народу. Для цього він встав на піднесення і підіймав Хрест. Люди поклонялися Хресту і молилися: "Господи, помилуй!".

Друга подія. яку згадують віряни, це повернення Животворящого Хреста з Персії, де він перебував у полоні. У VII столітті повернув його в Єрусалим грецький імператор Іраклій.

Обидві події об’єднувало те, що Хрест перед народом воздвигали, тобто підіймали. При цьому направляли його на всі сторони світу по черзі, щоб люди могли вклонитися йому і розділити один з одним радість знайдення святині (матеріал - за повідомленням сайту news.church.ua).

Зараз частина Хреста Господнього спочиває в ковчезі у вівтарі грецького храму Воскресіння в Єрусалимі.

Богослужіння 27 вересня:

Воздвиження – це Господське (присвячене Господу Ісусу Христу) двунадесяте свято. Тому богослужіння цього свята не поєднуються з жодною іншою службою. Під час утрені на Хрестовоздвиження Євангеліє читається не на середині храму, а у вівтарі.

Насамкінець, коли головний священник або єпископ, одягнений в чорне вбрання, виносить Хрест. Всі присутні в храмі цілують святиню, а предстоятель помазує їх святим єлеєм. Під час спільного поклоніння Хресту співається тропар: "Хресту Твоєму поклоняємося, Владико, і святе воскресіння Твоє славимо".

Хрест лежить на аналої до 4 жовтня – дня віддання Воздвиження. На віддання священник несе хрест у вівтар.

Ікона Воздвиження Хреста Господнього:

Фото: news.church.ua

Іконописець зображує велике скупчення людей на тлі храму. В центрі на амвоні стоїть патріарх з піднятим над головою хрестом. Під руки його підтримують диякони. Хрест прикрашений гілочками рослин. На першому плані – святителі і всі, хто прийшов вклонитися святині. Праворуч – фігури царя Костянтина і цариці Єлени.

Звичаї:

Вранці в цей день в церквах і храмах відбуваються урочисті служби. Парафіяни купують три свічки, якими хрестять кути в будинку, читаючи при цьому молитву.

У цей день у православних – строгий піст. Не можна їсти м’ясо, рибу, яйця і молочні продукти. Їжу можна приправляти тільки рослинною олією.

У народі існували прислів'я: "Хто на Воздвиження постить - тому сім гріхів проститься" і "Хто на Воздвиження не поститься, на того сім гріхів спорудиться".

Що заборонено:

У цей день не заведено працювати, прибирати в будинку, прати, шити.

27 вересня не слід починати ніяких важливих справ - толку з такого діла не вийде.

Заборонено ходити в ліс. У народі кажуть, Лісовик обходить свої володіння і перераховує всіх тварин і ліпшого йому на очі людини з лісу не випустить.

Крім того, в цей день не слід лаятися і з'ясовувати відносини з близькими.

Будинок потрібно окропити освяченою в церкві водою - це допоможе не тільки захистити житло від нечистої сили, а й захистити його від людей з поганими помислами.

Прикмети:

Вважається, що саме на Воздвиження закінчується бабине літо і осінь вступає в свої права: ведмеді залягають у зимову сплячку, змії ховаються в нори до самої весни і відлітають останні перелітні птахи.

В цей день, побачивши птахів, що відлітають на південь, можна загадати заповітне бажання, яке, як вважають в народі, неодмінно здійсниться.

Стежили 27 вересня і за погодою: якщо дме холодний вітер - літо буде теплим.

У цей день (свято ще називали Капустниця) займалися заготовками капусти на зиму. У народі говорили, що на Воздвиження осінь літо відсуває, тому ховали до свята всі овочі з корінням, щоб заморозки не погубили урожай.

Читайте також