Як повнолітні діти українських чиновників і бізнесменів уникають мобілізації: ТОП історій лакшері-життя "золотої української молоді"

Діти багатих і знаменитих або живуть у власне задоволення за кордоном. або роблять вдалий бізнес на війні, наплювавши на норми моралі і закону
Головне
Як повнолітні діти українських чиновників і бізнесменів уникають мобілізації: ТОП історій лакшері-життя "золотої української молоді"
Роман Гринкевич
21 Лютого 2024, 13:40
читать на русском

Поки середньостатистичні українці думають, як розподілити невисокі доходи між сплатою "комуналки" та донатами на ЗСУ, сини політиків та інших багатіїв продовжують лакшері-життя, не зважаючи на війну.

Видання Українські новини зібрало найбільш показові історії, які детально висвітлювалися у ЗМІ.

Невдалі контракти та вдалі втечі за кордон

Роман Гринкевич — син львівського бізнесмена Ігоря Гринкевича, який уклав з Міноборони контракти на постачання військового одягу. Зрештою виявилося, що забудовник не мав виробничих потужностей для виготовлення якісної продукції та своїми діями завдав державі збитків майже на 1 млрд грн. Нині бізнесмена помістили під варту.

Син підприємця Роман Гринкевич звик до розкішного життя під батьковим крилом. Як бізнесмен і волонтер, любив фотографуватися з високопосадовцями, наприклад, з очільником Мінцифри Михайлом Федоровим. Був заручений з художницею Сонею Морозюк. Та нещодавно Гринкевича-молодшого затримали в Одесі, а наречена заявила, що від нечесного хлопця йде. Хепі-енду не вийшло.

Дмитро Копанчук — син депутатки від "Слуги народу" Олени Копанчук. У 2020 році, у віці 20 років, обраний за списками "Слуги народу" до міськради Рудок на Львівщині. Мав бізнес та здобував вищу освіту у престижній Львівській політехніці.

Та у січні 2023 року виїхав за межі України і не повернувся. Попри заборону, Дмитро в перший рік повномасштабної війни тричі виїжджав за кордон. Двічі — як водій-волонтер через систему "Шлях". 1 січня минулого року він перетнув кордон із Польщею під приводом супроводу батька із інвалідністю, 46-річного Володимира Копанчука. 7 лютого Володимир Копанчук повернувся до України вже без сина. Чому Дмитро Копанчук залишився за кордоном, його батьки журналістам коментувати не стали.

Павло Дубневич — ще один молодий львівський бізнесмен та "побратим" Копанчука по службі у лавах "батальйону Монако". 28-річний підприємець володіє 16-ма компаніями, деякі з них відкриті вже після втечі за кордон. Його батько — екснардеп Богдан Дубневич.

Тікав з України Павло у перший день повномасштабної війни, 24 лютого 2022 року. На престижній автівці разом з ним за межі держави виїхали місцевий бізнесмен та арт-директорка ресторану, що належить родині Дубневичів. З тих пір до України не повертався, але передавав волонтерську допомогу.

За кордоном перебувають і повнолітні сини Львівського міського голови Андрія Садового. Хоча політик запевняв, що його діти будуть служити у війську, бо мають захищати рідну країну, сталося трохи не так, як гадалося.

За даними ТСН, 21-річний Іван-Павло Садовий минулого року закінчив бізнес-школу Ноттінгема у Британії, про що йдеться на сайті ВНЗ. Можна було б очікувати, що після закінчення навчання хлопець в Україну. Але далі Садовий-молодший влаштувався маркетологом у тому ж місті, про що йдеться у його профілі на LinkedIn. Паралельно хлопець подав заявку на стажування в Каліфорнії, США.

Його молодший на два роки брат, 19-річний Тадей-Лука, викладав в Instagram свої фото та відео з-за кордону. У Нідерландах син очільника Львова знявся на фоні каналів Амстердама, в Данії — у кав’ярні. Та як тільки журналісти опублікували інформацію про це, хлопець закрив, а згодом і видалив профіль.

Будівництво на гроші підсанкційного олігарха

Данило Привалов — уродженець Харкова, син колишнього мера міста Геннадія Кернеса. Чоловік відзначився іншим: має спільний бізнес із російським олігархом Павлом Фуксом. Начальник Головного управління розвідки Міноборони Кирило Буданов у 2023 році звернувся до Київського міського голови Віталія Кличка щодо незаконної забудови на Рибальському острові, де розташована штаб-квартира ГУР. Про це писала "Економічна правда".

У листі представники ГУР просили вжити заходів щодо зупинення дії рішення Київської міської ради від 20 грудня 2016 про передачу в оренду підконтрольному Павлу Фуксу ТОВ "Інтербуд груп" трьох земельних ділянок загальною площею понад 5 га у Подільському районі Києва. Власником компанії якраз і є Данило Привалов. Підтвердження цьому знаходили ЗМІ, також про це казав сам Фукс. "Інтербуд груп" виступив замовником будівництва житлового комплексу Oasis на цій землі.

Девелопером проекту є компанія bUd Development. За даними джерел ЕП, реальними бенефіціарами bUd до лютого 2022 року були президент "Київміськбуду" Ігор Кушнір, народний депутат від ОПЗЖ Вадим Столар та забудовниця Владислава Молчанова. У згаданому листі Буданов зауважив, що будівництво планується у безпосередній близькості до будівлі ГУР, що становить загрозу нацбезпеці. Але кого це цікавить, якщо забудовник має гроші?!

До речі, минулого року Данило Привалов придбав AUDI RS6 2023 року випуску (коштує близько 140 тисяч доларів) та мотоцикл HARLEY-DAVIDSON RAI 2022 р. в. (майже 20 тис. дол.). Також активи сина Кернеса поповнилися двома земельними ділянками загальною площею ¼ га в Обухівському районі Київщини.

1