З 1 січня зростуть податки в Україні: Зеленський підписав "ресурсний" закон

Документ спрямований на зміцнення ресурсної бази бюджетів та запобігання бюджетним втратам через ухилення від оподаткування
Головне
З 1 січня зростуть податки в Україні: Зеленський підписав "ресурсний" закон
Гроші (фото: Pexels)
19 Грудня 2021, 08:07
читать на русском

Президент України Володимир Зеленський підписав так званий "ресурсний" закон (№5600) про збільшення ставок податку, акцизів та інших платежів до держбюджету. Верховна Рада ухвалила документ 30 листопада з підтримкою 255 депутатів.

Про це повідомила пресслужба Офісу президента.

Глава держави підписав закон України "Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень, - йдеться в повідомленні.

Голова Комітету з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев зазначив, що це "найважчий законопроєкт у цьому році, до якого було подано до першого читання 11 з половиною тисяч депутатських пропозицій та поправок". Також він сказав, що Верховна Рада застосувала процедуру, коли від кожної депутатської фракції та групи було подано по п’ять правок.

Які податки зростуть, згідно з законом?

Відповідно до закону, після підписання президентом, в Україні з 1 січня 2022 року:

  • Запроваджується мінімальне податкове зобов'язання на державну та комунальну землю – 1,4 тисячі грн за гектар на рік;
  • Встановлюється податок у 18% на доходи від продажу сільгосппродукції на суму понад 12 мінімальних зарплат;
  •  Виключаються з платників єдиного податку 4 групи платники, які займаються розведенням свійської птиці (крім курей);
  • Запроваджується 18% податку на доходи фізичних осіб з продажу фізичною особою третього та наступних об’єктів нерухомості протягом одного року.
  •  Обмежуються та скасовуються права виїзду керівників юридичних осіб або постійних представництв нерезидентів-боржників у разі невиконання податкового обов'язку;
  • Підвищуються ставки екологічного податку на викиди вуглекислого газу на втричі – до 30 грн/тонну;
  • Зросте рентна плата за користування надрами;
  • Збільшаться ставки акцизного податку на алкоголь та цигарки.

На думку експертів, в Україні бізнес, який не захоче збанкрутувати, перейде "в тінь" та працюватиме нелегально через податковий закон "Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень" №5600.

Читайте також