Закон про суд у смартфоні набув чинності в Україні

Автором цього закону є президент Володимир Зеленський
Важливо
Закон про суд у смартфоні набув чинності в Україні
Суд, вирок Фото: ВАКС
16 Червня 2021, 09:58
читать на русском

Закон президента України Володимира Зеленського про"суд у смартфоні", набув чинності 16 червня.

Закон опублікували у виданні "Голос України".

У дію новий закон введуть після шести місяців з дня опублікування.

Закон передбачає створення інформаційно-телекомунікаційної системи досудового розслідування. Вона забезпечить створення, збирання, зберігання, пошук, обробку і передачу матеріалів та інформації у кримінальних процесах.

Цією системою зможуть користуватися слідчі, дізнавачі, прокурори, слідчі судді, суд, захисники та інші учасники кримінального провадження для реалізації своїх повноважень, прав та інтересів.

Матеріали досудового розслідування, які перебуватимуть у цій системі, передаватимуться в електронній формі. Однак за рішенням слідчого, дізнавача, прокуратури, слідчого судді або суду їх можуть передавати і в паперовій формі.

Підписані та узгоджені за допомогою електронного підпису документи в системі і їх копії в електронній та паперовій формі визнаються оригіналами.

Несанкціоноване втручання у роботу інформаційно-телекомунікаційної системи досудового розслідування тягне за собою відповідальність, передбачену законом.


Контекст. У грудні минулого року президент України Володимир Зеленський розповів, що в Україні почнеться втілення "глобальної" судової реформи.

Також президент повідомив, що найближчим часом підпише указ щодо реалізації трирічної Стратегії розвитку органів правосуддя та конституційного судочинства.

За його словами, для України є викликом усунення зловживань та забезпечення прозорості суддів, тому дієвим кроком може стати IT-рішення - "суд у смартфоні". Зеленський заявив, що більшість бюрократичних процедур перейдуть в онлайн, що прискорить судовий процес, мінімізує корупцію і можливості для зловживання.

Голова Верховної Ради Дмитро Разумков вважає, що реформа "суд в смартфоні" досить складна для реалізації та потребує багато часу.

Читайте також

1