Заморозки та грози: якою буде погода в Україні 5 травня

Синоптики попередили про можливі повені
Заморозки та грози: якою буде погода в Україні 5 травня
Весна, дощ (Фото: pexels)
4 Травня 2022, 21:11
читать на русском

Погода в Україні значно зіпсується - синоптики попереджають про заморозки в повітрі та на ґрунті.

Український гідрометеорологічний центр повідомляє, що 5-6 травня вночі в Україні, крім узбережжя морів, на поверхні ґрунту, в Карпатах та північних областях місцями та в повітрі очікуються заморозки 0-3 градуси. Оголошено перший рівень небезпечності, жовтий).

За даними синоптиків, 5-6 травня у більшості західних, Житомирській, Київській, Черкаській, Полтавській, Кіровоградській, Харківській, Миколаївській областях, 7 травня в Україні, крім Закарпатської, Івано-Франківської областей, оголошено надзвичайний рівень пожежної небезпеки.

В УГМЦ пишуть, що 5 травня опадів у більшості областей не буде. Дощі з грозами можливі в Карпатах та Криму.

Вітер північно-східний, на заході країни східний, 5-10 м/с. Температура вночі 1-6 градусів тепла, на поверхні ґрунту у північній частині та Карпатах місцями та в повітрі заморозки 0-3 градуси, у південно-східних областях 4-9 градусів тепла; вдень 12-17, на Закарпатті до 20.

У Київській області завтра без опадів, вітер північно-східний, 5-10 м/с. Температура по області вночі 1-6 тепла, на поверхні ґрунту, місцями й в повітрі заморозки 0-3 градуси. Вдень - 12-16 тепла. У Києві вночі 3-5 тепла, вдень близько 15 градусів.

Український гідрометеорологічний центр також попередив, що 5 травня продовжуватиметься ріст рівнів води на Дніпрі та Десні з добовою інтенсивністю на 5-20 см:

  • на ділянці Дніпра Лоїв-Неданчичі з подальшим затопленням заплав і перевищенням небезпечних відміток затоплення у Чернігівському районі Чернігівської області: обтопленням (водами Дніпра і Сожу) ряду населених пунктів, відрізання їх від основних шляхів сполучень, затоплення окремих ділянок доріг місцевого значення, часткові затоплення територій і об'єктів у сільських населених пунктах, розташованих у заплаві Дніпра і Сожу (другий рівень небезпеки - помаранчевий);
  • на ділянці Десни біля c.Розльоти завершується формування максимального рівня водопілля, висотою 830-840 см над нулем поста(станом на 8 год 4 травня рівень води дорівнює 830 см) з утриманням затоплення заплави, ряду доріг місцевого значення та перевищенням небезпечних відміток початкового затоплення окремих житлових будинків у Новгород-Сіверському та Корюківському районах Чернігівської області
    (ІІ рівень небезпеки - помаранчевий);
  •  на ділянці Десни біля смт. Макошине - вихід води на заплаву та перевищення небезпечних відміток порушення транспортного сполучення з рядом сіл через вихід води на дороги місцевого значення та оточення водою ряду сіл Корюківському районі (ІІ рівень небезпеки - помаранчевий).

Синоптиця Наталка Діденко повідомляє, що нічні заморозки 0-3 градуси найближчої ночі спостерігатимуться подекуди в північних, західних та центральних областях України. Також вона прогнозує сильний вітер зі штормовими поривами до 15-20 метрів за секунду на Херсонщині, Запоріжжі, Донеччині, Луганщині, в Криму.

За її прогнозом, завтра у більшості областей пануватиме суха сонячна погода, атмосферний тиск буде підвищеним. Незначний дощ пройде в Приазов'ї, в Криму та місцями в Карпатах

Температура повітря найближчої ночі очікується низькою: +1+6 градусів, на Півдні та Сході України +4+9 градусів... Протягом дня четверга стовпчики термометрів піднімуться до +12+16 градусів, у західних областях та в південній частині буде тепліше, +15+19 градусів, - пише Діденко.

У Києві завтра опадів не передбачається. Температура повітря вночі 3-5 градусів, на околицях можливі заморозки, вдень очікується 13-14 градусів.

Найближчі "результативніші дощі" очікуються в Україні 8-9 травня.

Нагадаємо, цього року травнева погода буде тепліша, ніж торішня. У травні на українців чекають дощі, через що приходу раннього літа очікувати не варто.

Читайте також