Зеленський підписав закон про скасування режиму вільної економічної зони в Криму

Ця зона повинна була діяти 10 років та допомагати українському бізнесу
Важливо
Зеленський підписав закон про скасування режиму вільної економічної зони в Криму
Володимир Зеленський (Фото: Офіс президента)
19 Серпня 2021, 18:33
читать на русском

Президент України Володимир Зеленський підписав закон, згідно з яким скасовується режим вільної економічної зони "Крим". Цей режим діяв від 27 вересня 2014 року.

Про це йдеться на сайті Верховної Ради.

Зазначається, що президент 19 серпня підписав законопроєкт про визнання таким, що втратив чинність Закону України "Про створення вільної економічної зони "Крим" та про особливості здійснення економічної діяльності на тимчасово окупованій території України" та про внесення змін до деяких законодавчих актів України.

Режим української вільної економічної зони в Криму означало, що українські органи, наприклад, не стягують загальнодержавні податки і збори на території окупованого півострова. Ця зона повинна була діяти 10 років, щоб допомогти українському бізнесу працювати у Криму.

Крім того, згідно з законом про скасування ВЕЗ, громадяни України мають право на вільний і безперешкодний в'їзд і виїзд з неї тільки через КПВВ з прикордонним контролем.

Закон також закріплює право на безоплатну вторинну правову допомогу для громадян України, які проживають на ТОТ, та забезпечує реалізацію права на спадщину.

Нагадаємо, що очільник Міністерства закордонних справ України Дмитро Кулеба розповів, що формат Кримської платформи складатиметься з двох частин.

При цьому президент Володимир Зеленський вважає, що поки що Крим виглядає, як авіаносець: "Поки що це не та перлина української землі біля моря. Сьогодні це мілітаризований півострів, і виглядає це, як авіаносець Російської Федерації зі щоденним збільшенням озброєння, зменшенням корінного населення, зменшенням привабливості – природної, екологічної, туристичної, будь-якої".

Читайте також наш матеріал: Кримська платформа: чи поверне Україна Крим за допомогою міжнародного саміту

Читайте також