Зеленський подаватиме апеляцію на рішення ВСУ щодо Тупицького – ОП

В ОП вважають рішення Верховного суду проявом опору суддів реформі
Головне
Зеленський подаватиме апеляцію на рішення ВСУ щодо Тупицького – ОП
Олександр Тупицький (Фото: пресслужба КСУ)
14 Липня 2021, 21:36
читать на русском

Президент України Володимир Зеленський подаватиме апеляцію на рішення Верховного суду про визнання протиправним указу глави держави про скасування призначення Олександра Тупицького суддею Конституційного суду.

Про це заявив в коментарі Радіо Свобода радник керівника Офісу президента Михайло Подоляк.

Маємо практично ідеальний приклад великої політичної корупції. Коли галузева спільнота категорично опирається фундаментальній реформі. Верховний суд щойно всупереч юридичній логіці ухвалив рішення на користь Тупицького, визначивши недійсним указ президента Зеленського про скасування указу Януковича про призначення Тупицького (досьє Олександра Тупицького). Безумовно, це не остаточне рішення – буде апеляція. Буквально на днях, – заявив Подоляк.

Він додав, що рішення Верховного суду слід вважати проявом опору суддів реформі.

«Саме сьогодні депутати проголосували за законопроєкт №5068 про очищення Вищої ради правосуддя, раніше підтримали законопроєкт № 3711-д з пропозиціями президента про перезапуск Вищої кваліфікаційної комісії суддів. І те, що саме сьогодні з’явилося ось таке рішення Верховного суду щодо Тупицького – не просто символічно. Це вказує на змову зі зламу реформи. Безумовно, президент не дозволить зупинити очищення судової системи. Ухвалені закони працюватимуть. Тупицький, чинні судді і будь-хто інший не отримає можливості зламати реформу, – додав Подоляк.

Радник додав, що рішення оскаржать у Великій палаті Верховного суду.


Контекст. 27 березня президент України Володимир Зеленський скасував укази 2013 року, які були підписані ще Віктором Януковичем, про призначення Олександра Тупицького та Олександра Касмініна суддями Конституційного суду України.

Президент також підкреслив, що якщо на якихось тижнях не відбуваються засідання РНБО, це не означає, що "особи, які протягом довгих років шкодили державним інтересам України, можуть розслабитися і спати спокійно".

14 липня у ВСУ визнали протиправним звільнення Тупицького указом Зеленського (досьє Володимира Зеленського).

Читайте більше у нашому матеріалі: "Війна гілок влади: чому голові КСУ оголосили про підозру"

Читайте також