Верховний суд не відкрив провадження щодо відсторонення глави КСУ Тупицького

У суді зазначили, що цей позов не належить розглядати за правилами адміністративного судочинства
Верховний суд не відкрив провадження щодо відсторонення глави КСУ Тупицького
Олександр Тупицький (фото: скрін з прямої трансляції)
3 Лютого 2021, 23:00
читать на русском

Верховний суд відмовив у відкритті провадження у справі щодо відсторонення від посади глави Конституційного суду України Олександра Тупицького.

Про це повідомила пресслужба суду у Facebook.

Сьогодні, 3 лютого 2021 року, Верховний суд у складі судді-доповідача Касаційного адміністративного суду перевірив матеріали позовної заяви до президента України Володимира Зеленського про визнання протиправним та скасування указу президента України від 29 грудня 2020 року № 607/2020 "Про відсторонення від посади судді Конституційного суду України". Суд ухвалив рішення про відмову у відкритті провадження у справі № 9901/20/21, оскільки цей позов не належить розглядати за правилами адміністративного судочинства з огляду на таке.

Позивач обґрунтував позов тим, що указ президента є незаконним і таким, що суперечить Конституції України, якою не передбачено повноважень президента України на відсторонення судді Конституційного суду України від займаної посади, - повідомили у суді.

Зазначається, що таким чином позивач фактично ставить питання про неконституційність указу президента та, відповідно, про необхідність оцінювання цього рішення Зеленського на відповідність, зокрема, статтям 6, 19, 102, 106 та розд. XII Конституції України.

Читайте також

Верховний суд зазначив, що відповідно до ч. 2 ст. 19 КАС України юрисдикція адміністративних судів не поширюється на справи, зокрема, що віднесені до юрисдикції Конституційного суду України.

Нагадаємо, президент України підписав указ про відсторонення голови Конституційного суду України Олександра Тупицького від посади судді КСУ строком на два місяці. Натомість КСУ звинуватив президента Зеленського у перевищенні повноважень та нагадав про відповідальність за це.

19 січня працівники Управління державної охорони України не дозволили голові КСУ зайти до будівлі суду. Сам Тупицький (досьє Олександра Тупицького) вважає недопуск на робоче місце "черговою спробою протиправного втручання у діяльність голови Конституційного суду України".

Згодом стало відомо, що Державне бюро розслідувань повідомило про підозру судді та голові Конституційного суду України.

1 лютого указ президента України Володимира Зеленського щодо відсторонення від посади судді Конституційного суду Олександра Тупицького оскаржили у Верховному суді.

Читайте більше у нашому матеріалі: "Війна гілок влади: чому голові КСУ оголосили про підозру".

1