Зеленський, Шмигаль та Стефанчук підписали заяву щодо членства України в ЄС

Три гілки влади будуть працювати разом для набуття Україною членства у Євросоюзі
Важливо
Зеленський, Шмигаль та Стефанчук підписали заяву щодо членства України в ЄС
Зеленський у Верховній Раді Фото: https://t.me/verkhovnaradaukrainy
1 Липня 2022, 13:29
читать на русском

Президент Володимир Зеленський, голова Верховної Ради Руслан Стефанчук та премʼєр-міністр Денис Шмигаль підписали спільну заяву щодо повноцінного членства України в ЄС.

Заяву було підписано під час пленарного засідання Верховної Ради.

Прем'єр-міністр Шмигаль у Телеграмі зазначив, що "Україна рішуче налаштована стати повноправним членом Європейського Союзу".

Сьогодні разом із президентом України та головою Верховної Ради підписали спільну заяву, яка є свідченням єдності всіх гілок влади на цьому шляху. Прагнення належати до об’єднаної європейської родини протягом багатьох років залишалося важливим пріоритетом для України й українців. Це було основою демократичних змін та рушієм для ключових реформ, які базуються на європейських цінностях. Попри російську агресію та тимчасову окупацію частини територій, наша країна продовжувала розвиватись як стійка демократія та впроваджувала європейські стандарти. Наш народ як ніколи згуртований довкола захисту держави, демократичних цінностей та спільного європейського майбутнього, - написав він (досьє Шмигаля).

Голова Верховної Ради Руслан Стефанчук повідомив, що у заяві зазначено: Україна зробить усе, аби стати повноправним членом Європейського Союзу.

Три підписи, якими ми зобов’язуємося бути відданими цінностям ЄС. А вони ґрунтуються на повазі до людської гідності, прав людини, демократії, свободі, верховенства права. Плюралізм, недискримінація, толерантність, правосуддя, солідарність та рівність прав жінок і чоловіків - це НАШІ цінності. І вони спільні з країнами-членами ЄС. Ми рішуче налаштовані виконати всі рекомендації, які зазначені у висновку Європейської Комісії та рішенні Європейської Ради. І ми готові впроваджувати реформи. Всі, які необхідні для того, аби стати повноправним членом Європейського союзу, - зазначив він.

Міністр кабінету Міністрів Олег Немчінов зазначив, що для вступу в ЄС потрібні зміни законодавства, серед яких:

  • періодичність проведення Перепису не рідше одного разу на 10 років;
  • отримання даних для Перепису сучасними методами, зокрема заповнення респондентами переписної документації за допомогою спеціального програмного забезпечення в Інтернеті, використання національних електронних інформаційних ресурсів (перепис за реєстрами);
  • розробка, вироблення та поширення статистичної інформації з використанням надійних методологій, кращих міжнародних стандартів та відповідних процедур, документованих належним чином та у прозорий спосіб;
  • мінімізація навантаження на респондентів, розвиток тісної співпраці з надавачами даних та тісна співпраця із стейкхолдерами, в тому числі з науковими організаціями для глибокого аналізу усіх сфер життєдіяльності суспільства в умовах процесів глобальної цифровізації економіки.

Нагадаємо, 23 червня Україна офіційно отримала статус кандидата у члени Європейського союзу.

Читайте також

1