Зниження цін на газ не порушує умови МВФ – Милованов

Нафтогаз не змушують віддавати газ приватним компаніям дешево
Зниження цін на газ не порушує умови МВФ – Милованов
Газова плита (фото: УНІАН)
18 Січня 2021, 15:39
читать на русском

Позаштатний радник голови Офісу президента Тимофій Милованов заявив, що постанова про ручне регулювання ціни на газ не порушує умови співпраці з МВФ.

Про це він написав у Facebook.

ПСО не повертається, Нафтогаз не змушують віддавати газ приватним компаніям дешево, архітектуру реформи не руйнують. Навпаки, припиняють зловживання на ринку газу через державне регулювання, - заявив Милованов.

Він також сподівається, що ці кілька місяців паузи зі зловживаннями, які надасть державне регулювання, дозволять підготувати та впровадити системні зміни.

Читайте також

За його словами, різниця між ціною газу у "Нафтогазу" і облгаззбутами після скасування ПСО зросла з 5% в липні до 40-47%.

З першого по третій квартал 2020 року, доля Регіональної газової компанії (облгаззбути, що продають з націнкою 40-47%) зросла на кілька відсотків. А доля Нафтогазу та інших торговців зменшилась. В останній час доля Нафтогазу почала збільшуватись, але вона складає менше біля 5%. Ринкові механізми не працюють, - зазначає Милованов.

Нагадаємо, 18 січня Кабінет міністрів України ухвалив рішення, яким встановлюється гранична ціна на газ на рівні 6,99 грн за кубометр.

Зазначається, що така ціна (6,99 грн за кубометр - ред.) діятиме до завершення опалювального сезону або до завершення карантину. Відповідно постачальники не зможуть підіймати ціну вище за 6,99 грн за куб.

Президент України Володимир Зеленський, коментуючи ухвалення урядом постанови щодо зменшення тарифів на газ для населення, зазначив, що це рішення є тимчасовим, але "відіграє важливу роль у встановленні справедливого ринку газу в Україні".

18 січня за дорученням президента України уряд ухвалив рішення, яким встановлюється гранична ціна на газ на рівні 6,99 грн за кубометр.

За словами Шмигаля, наразі в Україні працює місія МВФ, яка займається розглядом питання про вплив рішень про тарифи на спроможність бюджету України виконати свої зобов'язання перед громадянами й партнерами. Прем'єр все ж впевнений, що Україна отримає черговий транш.

Читайте більше у нашому матеріаліЗниження цін на газ: популізм та загроза співпраці з МВФ, чи гостра необхідність 

1