Зустріч Байдена та Путіна може відбутись в одній із "нейтральних країн" - ЗМІ

Деякі європейські уряди запропонували свої столиці як потенційні місця для проведення
Зустріч Байдена та Путіна може відбутись в одній із "нейтральних країн" - ЗМІ
Джо Байден Фото: сторінка Joe Biden у Фейсбуці
7 Травня 2021, 00:17
читать на русском

Запланована зустріч президентів США Джо Байдена й Росії Володимира Путіна може відбутися в одній із "нейтральних" країн Західної або Центральної Європи.

Про це повідомило видання Politico із посиланням на колишніх високопоставлених чиновників американської адміністрації.

Зазначається, що Штати хочуть організувати зустріч в країнах, які вважають "насправді нейтральними".

Наразі деякі європейські уряди запропонували свої столиці як потенційні місця для проведення (саміту – ред.). До цього переліку входить тріо країн, які зазвичай приймають такі зустрічі: Швейцарія, Фінляндія й Австрія,- йдеться у публікації.

Водночас колишні американські чиновники та аналітики заявили, що не варто виключати й інші столиці. Зокрема, Рейк'явік (Ісландія), Прага (Чехія), Любляна (Словенія) та навіть Баку (Азербайджан).

Читайте також

Найменш вірогідним варіантом вважають Гельсінкі (Фінляндія) через зустріч 45-го президента США Дональда Трампа та Путіна у 2018 році. Тоді Трамп публічно намагався догодити Путіну й підтримав його заперечення, що Росія начебто не втручалася у вибори в США. Через широкий резонанс цієї заяви, і наступного дня американський президент був змушений виправдовуватися перед ЗМІ.

Якщо метою адміністрації Байдена полягає в тому, щоби переконатись, що Росія розуміє фундаментальне несхвалення її поведінки з боку США, то організатори думатимуть над тим, як у контексті історії розглядатиметься кожний аспект, включно місцем проведення, - заявила колишня співробітниця Ради нацбезпеки Білого дому Джулія Фрілендер.


Контекст. Президенти США та Росії провели телефону розмову щодо двосторонніх відносин, контролю за озброєнням, проблем клімату і ситуацію в Афганістані та Ірані.

За інформацією звіту розмови, який виклав Білий Дім, Україна - одна з найвагоміших тем у майбутній зустрічі.

Також президент Росії Володимир Путін погодився виступити на кліматичному саміті, який організовує адміністрація президента США Джо Байдена.

Читайте також

1