Обстріл автівки Шефіра - такий собі натяк на необхідності виконання певних зобов’язань

Ігор Чаленко

політолог

Обстріл автівки Шефіра - такий собі натяк на необхідності виконання певних зобов’язань
Обстріляне авто Сергія Шефіра (Фото: МВС)
22 Вересня 2021, 14:57
читать на русском
Політолог розповів чи пов’язаний напад з розбратом у команді Зеленського

На обстріл автівки першого помічника президента Сергія Шефіра оперативно відреагували в Офісі президента, назвавши напад "агресивною кампанією протидії активній політиці президента". Своєю чергою генпрокурорка Венедіктова заявила про відкриття кримінального провадження, а сам гарант Володимир Зеленський пообіцяв "сильну відповідь" на інцидент. Про те, чому міг статися напад на Шефіра та що наразі діється в команді президента Праламент.UA розповів політолог, голова Центру аналізу та стратегій Ігор Чаленко.

Чому могли обстріляти автівку Шефіра

Я звичайно не експерт з криміналістики, але за інформацією, яку маємо наразі, вважаю, що основна мета обстрілу автівки Шефіра - залякати його.

А от навіщо це знадобилося, треба далі розбиратися, адже бачимо впродовж останніх місяців певне напруження в команді Зеленського. Зокрема пам’ятаймо й зливи про нібито певне охолодження стосунків між Шефіром та самим Зеленським.

Думаю в майбутньому випливе ще чимало цікавої інформації. Те що це вияв напруженості в команді Зеленського - цілком можливо, адже ми розуміємо що йде боротьба за доступ до першої особи, але знову ж таки тут треба далі розбиратися.

Втім перш за все не слід забувати, що Шефір був комунікатором з представниками великого бізнесу та олігархічних груп по низці напрямків, водночас зараз ми спостерігаємо певну зміну політики Зеленського. Я маю на увазі не деолігархізацію, про яку говорять представники Офісу президента. Не забуваймо й про санкції РНБО і боротьбу з "ворами в законі". Плюс це може бути пов’язано, наприклад, з Великим будівництвом, Укрзалізницею, певними компаніями тощо.

Тобто я думаю, що скоріш за все цей обстріл - такий собі натяк на необхідності виконання взятих на себе певних зобов’язань.

Обстріл автівки Шефіра (Фото: МВС)

Чому напали на Шефіра саме зараз

Окрім того, зараз у нас новий міністр внутрішніх справ і, відчувши певний момент слабкості з боку правоохоронної системи, могли вирішити вчинити це саме зараз.

Загалом же це певний церемоніальний жест в бік влади, але його мета відома виключно владним особам, адже схоже, що в цій ситуації кулуарний бік бере гору.

Насправді ж те, що відбувається останнім часом в Україні, наводить на певні думки щодо переділу сфер впливу. Зверніть увагу на історію з мером Кривого Рогу, який нібито вчинив самогубство, бо є питання до тих записів; далі підрив автівки з речницею ДСНС та атовцем в Дніпрі і тепер ще й цей обстріл автівки Шефіра. Тобто зараз не цураються обирати ось такі кримінальні методи для вирішення справ.

Читайте також

1