Скандал із футбольною формою: весь світ знатиме про "Слава Україні! Героям слава!"

Віктор Таран

політолог

Скандал із футбольною формою: весь світ знатиме про "Слава Україні! Героям слава!"
Гравці збірної України (Фото: УНІАН)
10 Червня 2021, 20:53
читать на русском
Чому УЄФА змінило своє рішення щодо форми української збірної та чим закінчиться цей скандал

Повторне рішення УЄФА щодо української форми більш ніж дивне, зважаючи на той факт, що форма вже була погоджена, ба більше навіть офіційно повідомили, що жодних претензій до неї немає.

Чому УЄФА заборонило гасло на футболках збірної України

Пояснити таку поведінку УЄФА інакше, ніж тиском з боку Росії неможливо. Тому очевидним видається фактор "Газпрому", який є одним із ключових спонсорів футбольних матчів. Тож зараз ми спостерігаємо такий собі "Північний потік-3", коли за допомогою "газових аргументів" європейців заганяються у рамки у відносинах з Україною. Тож ця історія є показовою і гарним сигналом для європейців, аби вони зрозуміли, що буде, коли добудують "Північний потік-2": їх так само почнуть душити.

Про реакцію України

Я вважаю реакція України дуже правильна: і те, що президент Зеленський підтримав українських футболістів, і те, що президент Української асоціації футболу Андрій Павелко вилетів в Рим проводити перемовини в УЄФА.

А головне, що Україна відстоює свою позицію, адже "Слава Україні! Героям слава!" не заборонене - це і гасло українських вболівальників, і офіційне гасло української армії.

Дуже важливо, що це гасло "Героям слава" нині об’єднало всіх українців незалежно від їхніх внутрішньополітичних вподобань, адже всі розуміють, що це питання геополітичне. Гаслу "Слава Україні! Героям слава!" вже понад 100 років. Воно з’явилося в кінці XIX століття і є ознакою українців по всьому світу.

Читайте також

Що станеться, якщо УЄФА не піде на поступки

Насправді українські вболівальники славляться своєю організованістю і неодноразово показували свою згуртованість. Ми вже мали досвід коли вболівальники навіть сайти футбольних асоціацій клали.
Найпростіше, що отримає УЄФА - це масовий флешмоб на стадіонах, де буде гучно лунати "Слава Україні! Героям слава!". Тож росіяни отримають зворотну реакцію: замість того, щоб "Слава Україні!" була захована тільки десь на комірцях, тепер гасло побачать і почують на всіх стадіонах. А зважаючи на те, що це гасло офіційно затверджене і його немає в заборонених списках, зупинити хвилю таких акцій ніхто не зможе.

Тому це буде черговий приклад ефекту Барбари Стрейзанд, яка забороняла публікувати фото її маєтку, а в результаті воно розлетілося по всьому світу. Так само тепер весь світ дізнається про "Слава Україні! Героям слава!". Хтось один вимовить заклик і тисячі вигукнуть йому у відповідь, і так по всіх стадіонах Європи.


Контекст. УЄФА на вимогу Росії заборонило гасло "Героям слава" на футболках збірної України з футболу. Організація визнала цю фразу політичною, натомість всю іншу символіку дозволили залишити. Своєю чергою в Офісі президента заявили, що вважають гасло на футболках українських гравців слушним.