Як зрозуміти, що з дитиною щось не так та врятувати її від суїциду

Марія Моря

психологиня

Як зрозуміти, що з дитиною щось не так та врятувати її від суїциду
Протести школярів в Італії (фото: Guardian)
18 Лютого 2021, 19:56
читать на русском
Тема смерті характерна для підліткового віку, однак до цікавості нею слід ставитися уважно

Підлітковий вік дуже важкий, він перехідний, адже змінюється гормональний стан дитини. Якщо брати фізіологічний аспект, то лімбічна система, яка відповідає за імпульсивність, за емоції, вона дуже швидко розвивається. Натомість префронтальна кора, яка відповідає за аналіз, раціональні рішення, вона недорозвинута у підлітків. Тому зчаста вони імпульсивні, сердяться, дратуються і тут же плачуть. У них немає гальм.

Що штовхає підлітків на суїцид

У соціальному плані відбувається пошук себе: який я, на що я здатен, а також сепарація від батьків. Тобто батьки вже не є авторитетами, відтак підлітки й не приходять до них, не розповідають, що трапилося, що турбує. Вони шукають дорослого, якому довіряють, це можуть бути: психолог, тренер, вчитель, хрещені. І добре, якщо такого дорослого знаходять, в іншому разі вони йдуть до однолітків і намагаються з’ясувати хто ж вони такі, чи сприймають їх. В наш час діти мало спілкуються наживо, усе через інтернет.

Тому й можуть потрапляти у всілякі групи смерті, а там хитро все зроблено. Вони б’ють на те, що начебто розуміють підлітка: я розумію, що тобі важко, що батьки на тебе тиснуть і так далі. Тобто спершу входять у довірливі стосунки з підлітком. 

Дитина, яка не має критичного мислення може піддатись впливу. Окрім того, підліток, який не відчуває, що його приймають хоч десь і почувається самотньо, має низьку самооцінку. Підлітки завжди відчувають амбівалентність відчуттів: що вони дорослі, але хочуть бути маленькими, відчувають радість і тут же сум. Їх постійно штормить. Тому потрібен хтось хто буде з ними говорити, кому дитина довіряє. 

Чи допоможе перевірка гаджетів підлітка зупинити його від самогубства

Я думаю що перевірка телефонів батьками - це не дієвий метод. Бо в підлітка це лише агресію викличе, нічого доброго з цього не буде і лише віддалить їх від добрих стосунків. Задача батьків в це період встановити довірливі стосунки з дитиною. А це дуже копітка та довга робота, аби підліток довіряв і знав, що у разі чого його підтримають, а не насварять. Треба більше розмовляти, проводити більше часу разом. 

Що робити батькам зараз, аби убезпечити підлітка від самогубства

Зараз можна, наприклад, поговорити, що є така інформація, про такі групи, такі випадки, мене це лякає, а ти що думаєш про це. Якомога більше говорити та розповідати про своє життя. Втім найголовніше, таки слухати свою дитину в цей період, не повчати, а питати, там, як ти думаєш чому ця дитина так вчинила. А у встановленні хорошого спілкуванні з підлітком слід починати з дрібниць, наприклад: я не знаю що сьогодні одягти, чи личить мені ця сукня, чи купити нам нову люстру, як ти вважаєш. Так підліток зрозуміє, що його думка важлива, а не те що ви просто зараз боїтеся і тому з ним говорите. Це дуже копітка робота. Також слід більше стимулювати дитину до реального спілкування, адже просто намагання забрати телефон і відсутність альтернатив - нічого путнього не дасть. 

Про маркери того, що з підлітком щось не так

Ознаки що щось не так: дитина не спить, квола, знижується апетит, вона постійно тривожиться, має пригнічений настрій, роздратована. Підлітки завжди дають сигнали, що їм погано, просто треба уважно дивитися.    

Насторожувати також можуть фрази: “а що таке смерть”, “в чому сенс життя”, “коли мене не буде, тоді ти зрозумієш”, а також якщо раптом дитина починає роздавати свої речі. 

Також слід уважніше ставитися до дитини, якщо у її житті відбуваються якісь зміни, наприклад: перехід в іншу школу, переїзд, пішла подружка з класу, нещасливе кохання. 

Тема смерті постійно виринає у підлітковому віці

Тема смерті взагалі вона характерна для підліткового віку. Насправді підліток у своєму віці помирає символічно, як дитина, але ще не народжується як дорослий. Тому це дуже важкий період для них: незрозуміло як бути, а що як у мене не вийде бути дорослим.  Однак до цікавості такими темами слід ставитися уважно і надважливо говорити, що все минеться - головне жити. 


Контекст. За останні кілька тижнів зросла кількість підліткових самогубств. Зокрема у Києві та області зафіксували сім випадків коли підлітки стрибали з багатоповерхівок. Батьки деяких підозрюють причетність так званих "груп смерті". Окрім того, ще 5 підлітків отруїлися таблетками, одна з них 13-річна школярка померла. За словами поліціянтів, ідею отруєння таблетками діти перейняли з челенджу у ТікТок.