Підозру Шарію вручили тільки через політичну волю Зеленського

Володимир Фесенко

Політолог

Підозру Шарію вручили тільки через політичну волю Зеленського
Анатолій Шарій (фото: ВВС)
16 Лютого 2021, 19:18
читать на русском
Це знак того, що гарант еволюціонує і може стати справжнім державником

Президент України Володимир Зеленський продемонстрував політичну волю тим, що Офіс Генпрокурора та Служба безпеки України почали діяти рішуче та оголосили про підозру Анатолію Шарію.

Чому СБУ заявило про вручення підозри Шарієві тільки зараз

Раніше за часів Порошенка велася подвійна гра, адже йому потрібні були легально і масово представлені в українському інформаційному просторі проросійські сили. Порошенкові потрібна була така собі "страшилка", з якою потрібно боротися, саме тому він легалізував канали Медведчука. Це була технологія під президентські вибори. Шарій тоді тільки з’являвся на Ютубі, його активна інформаційна діяльність почалася з 2014-го. І хоча він вже тоді був дуже агресивним, на нього не звертали уваги. Його вважали проросійським, втім серйозно його не сприймали.

А чому їм не займалися уже за часів Зеленського, у мене таке пояснення - і керівник СБУ Баканов і інші керівники правоохоронних органів мали здобути певний досвід. Плюс ми бачили й пертурбації в СБУ. Я думаю, що насправді, останнім часом з’явилася жорстка політична воля самого Зеленського: скільки можна терпіти - потрібно діяти. Тому наявність політичної волі у президента стала вагомим імпульсом і для Баканова, і для Венедіктової, тож вони почали ворушитися.

Яку роль в цьому зіграли амбіції Зеленського лишитися на другий термін

Якби Зеленський мотивувався виключно другим терміном то такі речі він мав би робити не зараз, а у 2023 році. Бо до президентських виборів про всі ці події забудуть.

Однак значна частка електорату Зеленського дійсно "перетекла" до ОПЗЖ, втім далеко не вся, тож я б це не став пов’язувати, адже певну частку отримали й інші політсили, і тоді б йому довелося боротися, наприклад, з Ляшком, Смешком, Гройсманом і так далі.

Однак певні політичні мотиви з боку Зеленського тут дійсно присутні. Я думаю що після закриття російських каналів він відчув, що такі дії можуть схвалюватися суспільством. В такій ситуації будуть критики з проросійського боку, однак він може отримати підтримку навіть з боку своїх опонентів: ті ж прихильники Порошенка та радикальних сил, підтримуватимуть такі дії. Така політична мотивація в нього точно є.

Чи пов’язане пожвавлення боротьби проти проросійських сил з інавгурацією Байдена

Я б здивувався якби про Шарія знали в Штатах. Наприклад, про тих же Деркача та Дубінського там чули, впроваджували санкції через втручання у вибори США, писали ЗМІ. Я не пам’ятаю, щоб про Шарія там писали. Хоча ми й не знаємо усіх нюансів.

Зеленський і до цього не був лояльним до проросійських каналів. Він еволюціонує, він міняється, як свого часу Кучма. І хоча в Зеленського і стартовий відлік був іншим, і розвиток відбувався інакше, схожий момент таки є. Кучма, наприклад, переміг 1994 року на виборах з проросійськими гаслами. Нагадаю, він навіть обіцяв офіційний статус російській мові. А насправді сталося зовсім інше - Кучма став державником. І вже на наступних виборах він виступав з геть іншою позицією. Тому, я вважаю, Зеленський теж стає державником.

У 2019 році Зеленський був наївним шукачем гарних намірів: хотів швидко встановити мир, економічне зростання, розв'язувати всі соціальні проблеми. А потім виявилось, що не виходить швидко, і він зіткнувся з реальним спротивом. І от останні пів року він відчував найбільший спротив саме з боку проросійських сил. Якщо у 2019 році й на початку 2020-го його найбільше дратував Порошенко (хоч він і зараз його дратує, я думаю), реальну загрозу він відчув з боку проросійських сил. Хоча діє він не просто як політик, що має певних ворогів, а як президент держави, адже відчуває загрозу не стільки для себе, як для країни. І це нормальна еволюція, яка відбувається майже у всіх українських президентів. Я нагадаю, що Порошенко, коли тільки прийшов до влади також намагався домовитись з Путіним, два роки намагався і це нічого не дало. А Зеленський думав, що він не Порошенко, в нього вийде швидко домовитись, але - ні.

Я думаю, коли він у 2019 році переміг на виборах, взагалі не знав хто такий Шарій, тому до санкцій президент мав ще дозріти.

Чи можна пов’язати підозру Шарію з його політсилою

Якщо виходити з мотивації про те, що підозра Шарія пов’язана з його політичною партією, то відкривати справу потрібно було б не зараз, а ще навесні чи влітку минулого року перед місцевими виборами. А зараз жодних загроз від партії Шарія я не бачу. Жодних виборів зараз немає і не плануються. Тому немає жодного сенсу боротися з його політсилою.  

Читайте також

Що буде зі справою Шарія далі

Якщо висунули підозру, треба буде робити відповідні дії щодо екстрадиції. Відтак необхідні вагомі докази, адже екстрадувати його буде важко, казатимуть про політичні переслідування і так далі. Дуже багато уваги слід приділити збору доказів і обґрунтуванню усіх цих звинувачень.


Контекст. Служба безпеки України оголосила про підозру у вчиненні злочину проросійському блогеру Анатолію Шарію. На переконання слідчих, він здійснював протиправну діяльність на шкоду національній безпеці України в інформаційній сфері. Є підстави вважати, що Анатолій Шарій діяв на замовлення іноземних структур.

1