Заборона каналів Медведчука мало вплине на рейтинг Зеленського

Володимир Фесенко

Політолог

Заборона каналів Медведчука мало вплине на рейтинг Зеленського
Віктор Медведчук Фото: facebook.com
3 Лютого 2021, 18:18
читать на русском
Політолог назвав альтернативні варіанти розвитку подій

Чимало людей вважають, що санкції проти телеканалів "112 Україна", ZIK та NewsOne потрібно було вводити раніше. Однак є кілька обставини. Зокрема, це було ризиковано чи недоречно.

Чому санкції не ввели раніше

До прикладу, Петро Порошенко бувши президентом не тільки не блокував, а навіть легалізував медіаімперію Віктора Медведчука у серпні 2018 року. Коли на День Незалежності України його спитали чому так сталось та наголосили, що потрібно заблокувати, Порошенко сказав, що він немає для цього правових підстав. Йому потрібно було активізувати проросійський табір на президентських виборах. Тобто там був його політтехнологічний інтерес. Щоб було з ким воювати. Крім того, можливі окремі стосунки з Медведчуком.

Чому санкції ввели зараз

Щодо Зеленського, то у нього спочатку була така собі еклектична реакція. Спочатку він казав, що не закриватиме телеканали, що він противник цього. Однак пізніше, наприкінці 2019 року він заявив, що знає, що Росія впливає через проросійські канали. Ймовірно тоді більшість радників президента казали йому, що нема підстав, що це юридично некоректно. Тобто були правові зауваження до яких Зеленський прислухався.

Зараз, наскільки я розумію, з’явився привід. Мова про інформацію щодо причетності Тараса Козака до оборудок з ОРДЛО на торгівлі вугіллям. У нас такі оборудки та фінансові зв’язки з ОРДЛО вважаються фінансуванням тероризму, що підпадає під санкції.

З одного боку Зеленський побачив інформаційну та політичну війну проти себе з боку ОПЗЖ. Вона гібридна та підступна, але по суті війна. Тож треба було відповідати, як на війні, а тут ще й привід з’явився.

Як з'явилась інформація про причетність Козака до торгівлі вугіллям з ОРДЛО

Маю щодо цього гіпотезу: судячи з даних російських ЗМІ Медведчуку передали контроль над значною частиною економіки ОРДЛО. З’явилося багато незадоволених в Росії та на окупованій території, ті хто втратив "коритце". На мою думку, саме звідти й злили інформацію про Козака та Медведчука. І цим скористались в команді президента. З’явився формальний привід оголосити війну шляхом санкцій.

Чому не пішли у суди

Дмитро Разумков пропонував іти в суди. Це класичний спосіб, так можна було зробити, однак це довго та не гарантує результат. А зараз вдалось швидко і відразу відключити. Однак це ризикований крок, оскільки можна точно сказати, що ОПЗЖ оскаржуватимуть це в судах.

ОПЗЖ спочатку подаватиме до українських судів, де вони можуть вигравати. Тут є зв’язки Медведчука, так звана суддівська мафія, яка у нас дуже потужна. Крім того, є конфлікт з Конституційним судом.

Проте в Україні судова епопея довготривала. Дуже рідко суди ухвалюють швидкі рішення. Також важливо куди дійде справа, до Верховного чи Конституційного суду.

КСУ зараз сам у суперечливій ситуації та не відомо чи зможе він зараз ухвалювати рішення. Щодо Верховного суду то також важко сказати, як вони реагуватимуть. Все залежатиме від контексту. Судді спостерігатимуть за ситуацією, бачитимуть чиї позиції міцніші. Але саме у судах загроза для Зеленського.

Якщо ж дійде до Європейського суду з прав людини, то тут йдеться про права та свободи, однак з нюансом, що йдеться про питання національної безпеки.

Як вплине рішення про санкції на рейтинг президента

Я не думаю, що це кардинально вплине рейтинги президента. Можливе часткове покращення рейтингу. Частина його колишніх розчарованих прихильників можуть оцінити рішучість його дій.

Також можливі й втрати, наприклад у російськомовних регіонах. Там частина людей орієнтується на проросійські ЗМІ. Вони раніше голосували за Зеленського, але зараз їм може не сподобатись закриття каналів Медведчука. Ці люди здебільшого вже відійшли від Зеленського, тож суттєвих змін також не відбудеться.

Контроверсійний чинник тут те, що це рішення РНБО підтримують прихильники Порошенка та прихильники правих сил. Однак це зовсім не означає, що вони надалі перейдуть у табір Зеленського.


КОНТЕКСТ: другого лютого президент Володимир Зеленський ввів у дію рішення Ради національної безпеки і оборони про застосування санкцій проти народного депутата Тараса Козака та проти низки телеканалів Віктора Медведчука.

Народний депутат Тарас Козак назвав незаконними запроваджені проти нього та його телеканалів санкції президента Володимира Зеленського.

Також стало відомо, що під санкції потрапили літаки Медведчука та Козака, якими політики літали до Росії.

Спецслужби України під час розслідування встановили, що підставою для санкцій проти нардепа від ОПЗЖ Тараса Козака стали схеми з постачанням вугілля з окупованих територій, що сприяють фінансуванню тероризму.

Зеленський пояснив своє рішення щодо санкцій намаганням зупинити пропаганду, "фінансовану країною-агресором, яка підриває Україну на її шляху до ЄС та євроатлантичної інтеграції".

Депутат від партії Медведчука Вадим Рабинович заявив, що у зв'язку з закриттям телеканалів ОПЗЖ ініціює процедуру імпічменту президента Зеленського.

1