Зустріч Зеленського з Байденом - прориву може не статися

Олександр Краєв

Експерт Ради зовнішньої політики "Українська Призма"

Зустріч Зеленського з Байденом - прориву може не статися
Білий дім (Фото: Вікіпедія)
30 Серпня 2021, 21:40
читать на русском
Адміністрація Байдена навряд буде готова на рішучі кроки в період кризи в Афганістані

Зустріч президента Володимира Зеленського та президента США Джо Байдена перенесли на 1 вересня. Водночас вчора з американським лідером стався конфуз, коли він нібито заснув під час зустрічі з прем’єр-міністром Ізраїлю.

Окрім того, навколо зустрічі двох президентів розгорівся ще один скандал. Ряд вітчизняних ЗМІ опублікував інформацію про те, що до складу української делегації потрапив нардеп Олександр Трухін, який нещодавно начебто спричинив ДТП, у якому постраждали шестеро осіб.

Про те, чого очікувати від зустрічі Зеленського та Байдена на тлі резонансних подій останніх днів розповів Парламент.UA експерт з міжнародних питань Олександр Краєв.

Чому зустріч Байдена із Зеленським перенесли

Насправді зараз Байден повністю зайнятий питанням Афганістану, адже таліби не прийняли розширення дедлайну виведення американських військ. А щодо історії з прем’єром Ізраїлю, відзначу - того дня Байден провів у ситуаційній кімнаті під Білим домом понад 8 годин. Тобто треба розуміти, що зараз ситуація з Афганістаном настільки кризова, що потребує повної концентрації президента США та його адміністрації.

Тому хоча б на день треба було перенести цю зустріч. А загалом, в цьому ж ключі зараз починаються розмови про це, щоб і з української сторони ініціювати перенесення зустрічі.

Це було б демонстрацією гарного ставлення та розуміння того, що відбувається у Сполучених Штатах просто зараз. Особливо, зважаючи на те, що наші військові також допомагають евакуювати і громадян США, і громадян Афганістану, які працювали із США та Канадою. Мовляв, "ми розуміємо вашу кризу та готові вам допомагати, тому давайте наші питання обговоримо потім; разом впораємося із цим, а потім так само разом впораємось вже з нашими проблемами". США підтримує таких правильних та конструктивних союзників.

Чому тема Афганістану нагальніша для США, ніж війна на Донбасі

Ситуація в Афганістані зараз у критичній фазі, це загроза "червоного" рівня з точки зору і США, і інших наших союзників. Натомість ситуація в Україні - завдяки нашим військовим - знаходиться під відносним контролем.

Тому саме через Афганістан, ймовірно, зустріч двох президентів може перейти скоріше в протокольне та демонстраційне русло. Навряд чи в період кризи в Афганістані адміністрація Байдена буде готова на проривні або рішучі кроки.

Чого очікувати від зустрічі Зеленського та Байдена

Дійсно будуть підписані ті три меморандуми, які плануються: політичний, економічний і військовий. Думаю, буде висловлена підтримка в питанні "Північного потоку-2", можливо якісь гарантії з боку Америки. Але прориву як такого може і не статися. Тобто, навіть якщо ми робимо візит заради візиту, це в будь-якому разі буде плюс для нас, а для Зеленського ще й плюс до його політичного капіталу та іміджу.

Ми пам’ятаємо, що Байден сам подзвонив з запрошенням, хоча там були певні проблеми. І цей дзвінок дійсно міг бути одним з тих чинників, через які Росія відступила після накопичення сил на кордоні.

Загалом же для США політика - це фактично бізнес, в якому все має бути вивірено та правильно, мовляв, "якщо нам треба говорити з Україною, нам дійсно є про що з нею говорити".

Читайте також

Щодо ймовірної участі у складі делегації депутата Трухіна

Процес призначення дипломатичних делегацій на сьогодні - дуже слизький момент. Той факт, що голова Офісу президента у делегації є номером один, а міністр закордонних справ - номером два, для мене це показник того, як ці делегації обираються.

В усталених демократіях, навіть якщо людина просто порушила певні етичні норми роботи у парламенті, вона вже не включається до парламентських делегацій до з’ясування усіх обставин. Тому що парламентар, який не просто представляє свій округ, а й державу на міжнародному рівні, має бути з політичної точки зору абсолютно чистим. Він має бути дійсно одним з кращих представників народу.