Чи дійсно в Україну повертаються 90-ті - країну накрила хвиля криміналу

Обстріли автівок високопосадовців, розстріл бізнесмена в Черкасах та раптова смерть нардепа Полякова: чи дійсно країна повертається в часи бандитизму
Ексклюзив
Чи дійсно в Україну повертаються 90-ті - країну накрила хвиля криміналу
Пістолет, зброя (фото: Pexels)
8 Жовтня 2021, 18:31
читать на русском

Останнім часом у медіапросторі все частіше звучать згадки про сумнозвісні 90-ті та порівняння тих часів з українським сьогоденням. Воно й не дивно, обстріли автівок, вбивства серед білого дня з вогнепальної зброї та раптові смерті високопосадовців та народних обранців. Тож Парламент.UA розбирався чому згадки про 90-ті знову зазвучали в ЗМІ та чи дійсно цей нелегкий період повертається.

Обстріл автівки Сергія Шефіра

Автівку першого помічника президента Сергія Шефіра обстріляли вранці 22 вересня на трасі біля села Лісники на Київщині. Зловмисники зробили близько 18 пострілів, поцілили у нижню частину корпусу автівки понад десять з них. Зокрема три кулі поранили водія Шефіра, після чого він ще зміг проїхати близько п’яти кілометрів до парковки супермаркету. За словами самого помічника президента, після нападу він зупинив "швидку допомогу", яка їхала повз.

Обстріл автівки Шефіра Фото: https://t.me/pgo_gov_ua/2452

Правоохоронці відкрили провадження через "замах на вбивство двох і більше осіб", до розслідування також долучили Службу безпеки України.

В Офісі президента напад назвали "агресивною кампанією протидії активній політиці президента". А сам президент Володимир Зеленський пообіцяв "сильну відповідь" на цей інцидент.

Хто за цим стоїть? Скажу відверто: не знаю. Поки що. Які це сили? Можуть бути внутрішні, а можуть бути зовнішні. Але силами їх не вважаю, тому що передавати мені привіт пострілами з лісу в автомобіль мого друга — це слабкість. А ось відповідь буде сильною. На міцність нашої команди це не впливає, - заявив президент Зеленський у своєму відеозверненні.

Сергій Шефір (фото з сайту Офісу президента)

Слідство розглядає три основні версії причин замаху на Шефіра: його державну діяльність, напад з метою тиску на вище керівництво держави та звісно - "витівки" руки Кремля. Останні від своєї причетності до нападу на Шефіра відхрестилися ще до офіційного оприлюднення версій слідством.

Сам Сергій Шефір заперечив, що причиною замаху могли стати конфлікти всередині президентської команди. А також відкинув, що це могло статися через діяльність, яку він провадив останнім часом.

У нас команда дружна, злагоджена, йде вперед. Я не можу пов'язати це з тим, над чим я працюю. Бо останні дні я працюю над зйомками студії "Квартал 95". Ніяких справ, які б викликали агресію, я не вів, - розповів Шефір пресі.

Вбивство бізнесмена в Черкасах

Того ж дня стався ще один інцидент, який спершу привернув значно менше уваги, ніж обстріл автівки Шефіра. У Черкасах в кафе у центрі міста застрелили місцевого бізнесовця, співзасновника охоронної фірми "Сталь" Михайла Козлова.

(Фото: Нацполіція)

Згодом правоохоронці розповіли подробиці злочину. Зокрема повідомили, що до вбивства причетні декілька осіб. Зловмисники були одягнені в форму з наліпками "СБУ". Один із них забіг у приміщення кав’ярні, та розстріляв Козлова з карабіна. Інший залишився біля входу в заклад та вистрілив кілька разів у повітря з автомата. Потім вони сіли в автівку та поїхали. Залишки цього автомобіля згодом знайшли правоохоронці, його спалили.

Вчора ж поліція оприлюднила відео, на якому зафіксували ще одного підозрюваного у причетності до вбивства. За версією слідства цей чоловік перебував у кав’ярні під час вбивства. Як вважають поліціянти він міг бути спільником нападників.

(Стоп-кадр з відео поліції)

Обстріл автівки голови Державної архівної служби

На початку жовтня трапився ще один інцидент з обстрілом. Зокрема голова Державної архівної служби Анатолій Хромов розповів про напад на свого водія, коли він сам був у службовому відрядженні у Вінниці. За словами Хромова автівку він залишив у Києві.

Анатолій Хромов з водієм (Фото: facebook/Anatolii Khromov)

В цей час з сусіднього будинку по моєму водію, який перебував поруч з гаражем в архівному містечку, був зроблений постріл (чи декілька).
Куля, чи дріб зачепила підборіддя Сергія, загрози здоров'ю чи життю нема. Швидка допомога та поліція відпрацювали добре, - розповів Хромов.

Окрім того, додав правоохоронці затримали ймовірного нападника. Однак більше деталей не повідомив. Лише відзначив, що мотивів стрілка не знає та ні з чим напад не пов’язує.

Раптова смерть нардепа Антона Полякова

Сьогодні вранці правоохоронці повідомили про раптову смерть 33-річного нардепа депутатської групи "За майбутнє" Антона Полякова.

Як повідомили у поліції, наряд патрульних зупинив таксі у Дарницькому районі столиці через порушення правил дорожнього руху. У салоні виявили непритомного нардепа Полякова. "Швидка", що прибула на місце, намагалася його реанімувати, але не змогла. Як відзначили правоохоронці усі цінні речі Полякова залишились при ньому. Водій таксі розповів, що взяв пасажира біля зупинки громадського транспорту, в машині нардепа почало нудити.

Перевіряючи таксиста, (патрульні - ред.) побачили на задньому сидінні нашого загиблого, який був у напівлежачому стані. Таксист повідомив, що загиблий перебував у стані алкогольного сп'яніння і йому стало зле. Перевіривши стан загиблого, поліцейські побачили, що йому потрібна медична допомога, після чого викликали швидку та самостійно намагалися надати допомогу, - розповів начальник поліції Києва Іван Виговський.

Антон Поляков

Антон Поляков Фото: УНІАН

Після розтину з’ясувалося, що причиною смерті стала коронарна недостатність, гостра ішемічна хвороба серця. Також у крові нардепа знайшли чималу кількість алкоголю - близько 1 проміле. Окрім того, призначили судово-медичну та токсикологічну експертизу тіла, результати будуть готові впродовж двох днів.

Також у поліції повідомили, напередодні нардеп посварився зі своєю співмешканкою та колегою нардепкою Анною Скороход. Вранці вона знепритомніла у стінах парламенту.

Анна Скороход і Антон Поляков

Анна Скороход і Антон Поляков Фото: УНІАН

Також, за даними поліції, ввечері перед смертю Поляков у ресторані відпочивав разом з помічником Скороход Русланом Джамбулатовим. Після ресторану вони разом понад годину каталися містом на машині. А потім Поляков і пересів у таксі.

Основні версії причин смерті нардепа: хронічне захворювання або отруєння речовиною.

Чи дійсно 90-ті повертаються в Україну

Говорити про повернення України в 90-ті - не варто, вважає політолог Богдан Петренко. Однак певну криміналізацію становища в країні таки відзначає.

У нас все-таки вже не та система державна, щоб ми повернулися в 90-ті, її тоді взагалі фактично не було, насправді. Втім певна криміналізація зараз таки відзначається.

У 2019-2020 роках ми були на карантинах, всі сиділи вдома. Тож таких загострень, коли кримінал підіймає свою голову і виходить на вулицю, не було. Інший фактор такого розгортання подій - необхідність реформування правоохоронної системи. Адже довіри до цієї інституції зараз немає. Тобто люди не відчувають, що за злочин буде дійсне покарання, що закон один для всіх. Тож ці два моменти й розхитують ситуацію в країні, - пояснює Богдан Петренко.

1