Хеловін: історія, зміст і традиції найбільшої "чортівні" року

Чому українцям припало до вподоби заморське свято та як його відзначати
Хеловін: історія, зміст і традиції  найбільшої "чортівні" року
Хеловін (Фото: pexels)
30 Жовтня 2023, 13:33
читать на русском

Головними темами декорування Хеловіну є містика, смерть, зло, жахи та монстри. Свято багатолике, бо його ще звуть Святом Смерті, Самайном, Надвечір’ям Дня всіх Святих. Хоча найбільш поширеним є все ж таки Хеловін. Парламент.ua розповідає про історію виникнення і традиції цього "імпортного" свята.

Коли відзначають Хеловін

Вважається, що саме в останню ніч перед христянським поминальним Днем усіх Святих, який завжди припадає на 1 листопада, востаннє розгулюється всіляка нечисть і, перетворюючись на тварин, блукає серед нас. Оскільки нині зустрітися з монстрами дещо проблематично, молодь у різних країнах бере цю місію на себе: вбираються у костюми Смерті, мертвяків, монахів, монстрів, відьом, привидів, вампірів і решти жахливих потвор. Переважна кольорова гама: чорне й біле – кольори смерті, червоне – колір крові.

2022 року Хеловін відбудеться в ніч з вівторка на середу 31 жовтня–1 листопада.

Хеловін (Фото: pexels)

Як виникло свято Хеловіну

До християнства Хеловін немає жодного стосунку. Історики припускають, що ніч з 31 жовтня на 1 листопада набула містичного значення ще приблизно 2000 років тому. Тоді кельти, які мешкали на території нинішніх Англії, Шотландії, Північної Франції, Ірландії та Вельсу шанували Бога Смерті. Кельти вірили, що саме цієї ночі Бог Смерті збирає душі померлих за рік і вселяє їх у тварин, як покарання за гріхи, вчинені за життя.

Слово походить від англійського Halloweʼen скорочення від All Hallowʼs Eve — Надвечір’я Дня усіх святих.

А вже 1 листопада кельти святкували Новий Рік і вшановували Бога Сонця, щоби він не віднімав у них життя і дав добрий врожай. Цього дня розпалювали величезні багаття і приносили жертви, аби задобрити могутнього Бога. Приблизно тоді ж римляни  вихваляли Помону – богиню родючості. Коли римляни завоювали території кельтів, традиції завойовників об’єдналися з місцевими: велике осіннє свято і далі відзначали 1 листопада.

Хеловін триває одну ніч. Існує ще повір’я, нібито духи відвідують цієї ночі свої колишні житла, щоби перевірити, як поводяться нові господарі.

У VII столітті Папа Боніфацій проголосив 1 листопада Днем всіх святих, аби відвернути люд від язичницьких звичаїв. Християни цієї дати зазвичай виганяли бісів зі своїх жител, бурхливо радіючи очищенню.

Хеловін (Фото: pexels)

Хеловін в Україні: до чого тут гарбуз

Разом з іншими традиційно західними святами українці забули про свою побожність і на повну спілкуються з різною нечистю.  Хеловін можна провести й з друзями-знайомими чи з родиною. А можна й "вийти в люди" багато розважальних і ресторанних закладів цієї ночі організовують тематичні "пати" з атракціонами, феєрверками й навіть карнавальними парадами. Для свята характерні маскарадні костюми та грим в дусі фільмів жахів. Що жахливіше, то смішніше. І обов’язковим атрибутом свята є гарбуз. У ній видовбують вміст, з одного боку вирізають наскрізь обличчя: очі, ніс і рот, всередину ставлять свічку чи ліхтарик, тоді в нічній темряві гарбуз жахає. Такі ж гарбузи зазвичай виставляють на вході до розважальних закладів.

Виріб з гарбуза, який роблять на Хеловін, звуть "світильником Джека". Хоча попервах, так би мовити, "в оригіналі", йшлося зовсім не про гарбуз, а про ріпу. У найголовнішого атрибута свята – своя історія.

За легендою, в давні часи хлопець, на ім'я Джек, мав чорну душу і робив жахливі вчинки, насміхаючись над людьми  зі шляхетними чеснотами. Тож коли по нього прийшов Диявол, Джек зовсім не здивувався. Але придумав, як обманути самого Диявола. Дорогою до пекла Джек побачив яблуню і підбив Диявола залізти на дерево й зірвати кілька плодів. Коли Диявол видерся на дерево, Джек дістав з кишені ніж і швиденько вирізав на стовбурі хрест.

Усі знають, що християнський символ збурює в диявола найнеприємніші емоції, тож злізти попри хрест нечистий не зміг. Джек запропонував нечистому угоду: сказав, що допоможе йому спуститися вниз, якщо той пообіцяє, що ніколи не забере його душу. Антихрист погодився…

Хеловін (Фото: pexels)

Минув час, Джек помер, а душа його залишилася неприкаяною. За гріхи, скоєні  за життя, в рай його не брали, тож він прийшов до Диявола і попросив забрати його хоча б у пекло. Диявол розлютився: "Ти обдурив мене, змусив не забирати свою душу, а я обіцянку свою тримаю!"

Джек не знав, куди ж йому тепер подітися, а диявол порадив повертатися туди, звідки він прийшов. Відтак, нечистий взяв жменю розжареного вугілля і кинув у Джека. Той зловив вуглини й поклав у ріпу, яку тримав у руках – це було єдине, чим він міг ще тамувати голод. Ріпа всередині засяяла полум'ям вугілля, а Джек пішов далі поневірятися світом у пошуках притулку для своєї чорної душі.

Саме так і з'явився "світильник Джека", тільки замість ріпи тепер використовують гарбуз: мабуть, у ньому легше утворити порожнину для свічки чи ліхтарика…

Тож можете сміливо запасатися жахливим костюмом, робити гарбузові пику та йти шукати, де відзначати свято. Найжахливіше, що з вами може статися цієї ночі – це проспати роботу в понеділок!