Керівник донецької катівні: хто такий Куликовський та чому його затримали із "запізненням"

Чим цінний Денис Куликовський спецслужбам та чому його затримання - перемога України
Ексклюзив
Керівник донецької катівні: хто такий Куликовський та чому його затримали із "запізненням"
Затримання “Палича” Фото: ssu.gov.ua
16 Листопада 2021, 10:03
читать на русском

На початку минулого тижня українські спецслужбовці заявили, що спіймали колишнього бойовика "ДНР", очільника незаконної в’язниці на тимчасово окупованій території Донецької області "Ізоляція" Дениса Куликовського. Ця подія вважалася б безумовним успіхом правоохоронців, якби не один момент. У суді підозрюваний зізнався, що вже два роки перебуває у Києві. Тобто, "головний кат" бойовиків спокійно ходив вулицями столиці України, працював, і правоохоронці його не чіпали. Хто такий цей "Палич", як він тут опинився, у чому його цінність для України та чи отримає він зменшений вирок за свої свідчення, розбирався "Парламент.UA". 

Хто такий Денис Куликовський

У ЗМІ ще зранку 9 листопада з посиланням на джерела почала лунати інформація про затримання "головного ката" бойовиків Дениса Куликовського ("Палич"). Також про це сповістив журналіст Станіслав Асєєв, звільнений із полону "ДНР" у 2019 році. Вслід за ними доволі швидко це підтвердили і правоохоронці. В Службі безпеки сказали, що затримали у Києві чоловіка, який "організовував та брав безпосередню участь у вбивствах і катуваннях протиправно ув’язнених громадян України".

Про Палича почали говорити ще торік – після зізнань Станіслава Асєєва виданню "Радіо Свобода". Колишній політв’язень розповідав про Куликовського як про "найжорстокішу людину, яку доводилося бачити під час полону", яка, мовляв, "поєднувала в собі дві крайності".

З одного боку, переконаний садист-психопат, який не відчував жодного співчуття до людей, яких він катував та сексуально ґвалтував. З іншого боку, його не можна було назвати повним відморозком, і він точно не ідіот. Він був тонким психологом і дуже грамотно грав на почуттях ув’язнених. Розміщував у сусідніх камерах людей, які мали якісь стосунки. Інколи туди потрапляли пари, інколи – чоловік із дружиною, щоб потримати дружину кілька днів і чоловік підписав необхідні документи, – казав журналіст.

А ось перший заступник начальника Головного слідчого управління Сергій Пантелєєв, коментуючи затримання Куликовського, сказав у коментарі "Цензор.НЕТ", що від рук злочинної організації, яка викрадала, утримувала і катувала людей у ​​в'язниці "Ізоляція", постраждали щонайменше 166 людей. Серед них – журналісти, співробітники СБУ, Державної прикордонної служби, Державної міграційної служби, військовослужбовці тощо.

Слідство з’ясувало, що Куліковський керував "Ізоляцією" до 2018 року. Лідером цієї організації є Василь Євдокимов – заступник начальника служби спеціальних операцій так званого міністерства державної безпеки "ДНР". Бранців залучали до робіт – змушували розвантажувати боєприпаси та пальне, будувати полігони та стрільбища, прибирати територію і приміщення заводу, збирати металолом.

["Ізоляція"] – це одне з найжорстокіших місць позбавлення волі на окупованих територіях. Ми систематизували види катувань, про які розповідали потерпілі. Це катування електричним струмом через статеві органи, імітація розстрілу, переломи кісток, утоплення у воді, вистріли в ноги з вогнепальної зброї, зґвалтування. Людям надівали на голову пакети, їх зв’язували, морили голодом або годували простроченими продуктами, – розповів Пантелєєв.

Яким чином "Палич" опинився у Києві

Кому це точно відомо, то лише самому Денису Куликовському. У залі суду, де "Паличу" обирали запобіжний захід, він розповів, що проживає у Києві ще з 2019 року. Там він нібито заробляв на життя неофіційними підробітками, а зараз – безробітний і не має жодного доходу.

Натомість від СБУ жодної чіткості ми не почули. Очільник відомства Іван Баканов не захотів коментувати цю інформацію, пославшись на таємницю досудового слідства. Та і взагалі, мовляв, важливіше не те, як він опинився в Києві, а що контррозвідка СБУ "спрацювала ефективно і затримала його".

Куліковський ­– один із головних учасників "Ізоляції". Відомо, що він досить часто допускав певні звірства та тортури. Тільки не зовсім зрозуміло, як він потрапив у Київ. Я так розумію, що він потрапив сюди добровільно, значить, він якась людина необережна і самовпевнена, – висловився у коментарі "Парламент.UA" політолог Микола Спірідонов.

На його думку, затримання "Палича" можна назвати певною перемогою України. Але експерт додає, що йому поки невідомо, чи це була спецоперація, чи він просто "проявив дурість". А проте це успіху будь-якому випадку, додав він.

В адвоката Юрія Криворучка ситуація з затриманням Куликовського викликає низку питань:

– Чому Денис Куликовський переїхав до Києва до осені 2019 року і спокійно жив в місті? Чому слідчі не затримували його протягом двох років?

– Чому велика кількість начебто потерпілих від дій Дениса Куликовського не подавали заяви про місцеперебування підозрюваного?

 – Можливо, у нього підписана угода зі слідством, і він протягом 2019-2021 років давав покази на інших учасників, а сам був або на свободі взагалі без санкцій, або не було відомо з ЄДРСР про таке процесуальне рішення суду?

"З урахуванням попереднього "досвіду" СБУ щодо створення фейкових "досягнень" у "затриманнях", "винесення підозр", виставленням "підозр", і знищенням "груп терористів і диверсантів", отриманні показів, і навіть імітації "смерті" [Аркадія] Бабченка, що впроваджує в оману і загал в Україні і так званих "партнерів" з НАТО, Європи, ЄС, а також дуже "підозрілі" напади на "товариша і помічника президента" [Володимира] Зеленського Сергія Шефіра, залишається велика ймовірність поставності і штучності всієї ситуації з Денисом Куліковським", ­– зазначив адвокат у коментарі "Парламент.UA".

У чому цінність Куликовського для правоохоронців

Політолог Микола Спірідонов наголосив, що "Палич" може дати певні свідчення про незаконні дії сепаратистів і про злочини, які можна буде вважати або військовими злочинами, або злочинами проти людяності.

Практика показує, що майже всі дають свідчення, коли на них натиснути. Якщо він дійсно причетний до тортур, як правило, найбільш жорстокі люди рідко бувають найбільш сміливими. Скоріш за все, якщо на нього натиснути, він дасть ці показання. З нього можна витягнути як за певний клубочок і дізнатися, що там [в "Ізоляції"] взагалі відбувалося, – зазначив експерт.

І, як підозрював політолог, якісь свідчення він вже таки дав. Кілька днів тому Служба безпеки оприлюднила відео, на якому Куликовський розповів про терміни своєї роботи у в'язниці та обов'язки. Каже, що працював в "Ізоляції" з 2014 до 2018 року, проте начальником в'язниці був лише до 2015 року, після чого його усунули через загибель співробітника в'язниці з його вини. Також Куликовський підтвердив, що саме на території "Ізоляції" співробітники російських спецслужб у 2017 році готувалися до підриву автомобілів полковника СБУ Олександра Хараберюша та співробітника розвідки Міністерства оборони Максима Шаповала.

Моя роль полягала в тому, щоб витягнути правдиві, скажімо так, свідчення. Та надалі при кожному допиті завжди були присутні співробітники ФСБ, МДБ, також був лікар, щоб у випадку, якщо людині стане зле, він його відкачав… До в’язнів застосовували тортури, а саме: "Тапік", він же телефонний апарат, прив'язували або до ніг, або до пальців ніг. Або "Док", який це все робив, він же Симонов Станіслав, прив'язував до геніталій, ­– розповів "Палич".

Микола Спірідонов додав, що Куликовський є носієм досить серйозної інформації, пов’язаної з Донецьком. І цю інформацію, мовляв, можна буде використати у різноманітних судах та в інформаційній війні.

Чи зменшать свідчення "Палича" термін його ув’язнення

Керівника донецької катівні "Ізоляція" вже взяли під варту на два місяці без можливості внесення застави. Він визнав провину та сам просив помістити його в ізолятор задля його ж безпеки.

Куликовському інкримінують 4 статті Кримінального кодексу: ст. 149 (торгівля людьми); ст. 258-3 (створення терористичної групи чи терористичної організації);  ст. 260 (створення не передбачених законом воєнізованих або збройних формувань); ст. 438 (порушення законів та звичаїв війни). Важко оцінити навіть приблизне можливе покарання, враховуючи кількість різних статей.  

Крім доволі обґрунтованих сумнівів щодо самого факту судового процесу над ним (Куликовським – ред.) за невідповідними обвинуваченнями (з яких можна буде констатувати, що воєнні злочини, наприклад, ст. 438 ККУ "порушення законів і правил ведення війни", неможливо застосовувати щодо нього, оскільки самої війни в Україні немає, і Куликовський не воював на боці іншого учасника війни з протилежного боку, – зазначив адвокат Юрій Криворучко.

За його словами, такі обвинувачення не можуть навіть бути підтримані процесуальним керівником з відповідного органу прокуратури. А суд за таким обвинуваченням має нібито винести виправдовувальний вирок. Експерт вважає, що, "живучи в фарсі та недомовках, сценарних знахідках і поставних трюках влади", до передбачуваних кримінальним процесуальним законодавством дій щодо урахування і пом’якшення вироку може просто не дійти.

За ґрати, скоріш за все, він сяде, бо якось упускати його вже буде трішки дивно. Навряд чи йому дадуть втекти. Скоріш за все за ним будуть добре пильнувати… Можливо, йому можуть пом’якшити вирок [за подання свідчень], принаймні є така традиція, – каже політолог Микола Спірідонов.

Читайте також