Масові звільнення людей Авакова з МВС - хто наступний

Чому топчиновники йдуть з Міністерства внутрішніх справ та до чого тут Аваков
Ексклюзив
Масові звільнення людей Авакова з МВС - хто наступний
(Фото: УНІАН)
12 Серпня 2021, 12:01
читать на русском

Чергові кадрові ротації у Міністерстві внутрішніх справ. Слідом за ексміністром Арсеном Аваковим та його заступниками у відставку пішов глава поліції Києва Андрій Крищенко. Чому з МВС повально йдуть топпосадовці, чим вони запам’яталися та хто їх замінить розбирався Парламент.UA.

Чому глава поліції Києва Андрій Крищенко подав у відставку

Інформація про те що очільник поліції Києва Андрій Крищенко подав рапорт на відставку з’явилася у ЗМІ ще минулого тижня. Однак у Нацполіції цю інформацію активно спростовували, мовляв, нічого такого не чули.

Наразі у нас немає підтвердження цієї інформації. У нас керівник поліції Києва - Андрій Крищенко. Керівництво і штат поліції Києва працюють у звичайному режимі, - відзначала речниця поліції Києва Юлія Гірдвіліс.

Однак за кілька днів сам Крищенко у своєму Фейсбукові повідомив звістку про своє звільнення. Він відзначив, що подав рапорт на звільнення і його задовольнили.

У цьому періоді – тисячі масових акцій, Євробачення і фінал Ліги чемпіонів, розкриття резонансних і серійних злочинів, вдосконалення професійного рівня поліцейських. Ми рухалися вперед, підтримували всі нововведення і самі ініціювали впровадження пілотних проєктів, які згодом поширювалися на всі поліцейські підрозділи, - прокоментував у своєму Фейсбуку Крищенко.

Також він подякував всім правоохоронцям та патрульним столиці. Однак причини відставки так і не назвав.

Ми однією командою робили все, аби забезпечити порядок у столиці. Я постійно ходжу вулицями Києва без супроводу чи охорони і завжди спілкуюся з людьми. Я вірю у кожного, хто патрулює вулиці, затримує правопорушників чи розслідує злочини, - додав Крищенко.

Андрій Крищенко обіймав посаду очільника столичної поліції останні 6 років. До свого призначення Крищенко відзначився тим, що на посаді начальника міліції Горлівки у 2014 скинув з будівлі місцевого відділку російський прапор за що був побитий. Згодом за вірність присязі його нагородили орденом "За мужність" III ступеня.

Крищенко

Фото з відкритих джерел

Втім не уникнув Крищенко і скандалів за роки своєї роботи на посаді очільника столичної поліції. Чи не найгучнішим з них стала стрілянина у Княжичах у 2016. Тоді поліція Києва планувала спецоперацію для затримання злочинного угруповання, до складу якого входили за підозрами слідства двоє чинних правоохоронців.

Однак зрештою у цій спецоперації щось, м’яко кажучи, пішло не так і в результаті правоохоронці перестріляли одне одного, п’ятеро з них загинули. Потім Генпрокуратура розпочала розслідування, аби з’ясувати чому почалася перестрілка. Тоді ж ЗМІ оприлюднили рапорт слідчих, у якому йшлося про те, що високопосадовці київської поліції, зокрема і її очільник Андрій Крищенко могли підробити документи після перестрілки, аби сфальсифікувати докази. Втім далі справа щодо цього так і не пішла.

Хто замінить Крищенка на посаді

Також в МВС уже представили нового начальника Головного Управління Національної поліції у Києві. Ним став полковник Іван Вигівський, який до цього очолював поліцію Полтавщини.

Міністр внутрішніх справ Денис Монастирський наголосив, очікує від нового очільника столичної поліції посилення уваги на забезпечення публічної безпеки, тим більше напередодні 30-ї річниці незалежності України.

Своєю чергою Іван Вигівський розповів про перші кроки на посаді.

Пріоритетними залишаються боротьба з організованою злочинністю та безпека на вулицях столиці. Спільно з особовим складом будемо координувати свої дії, щоб продовжувати створювати безпечне середовище для киян та гостей міста. Задачі, які ставляться керівництвом держави, будуть максимально виконані, - заявив новопризначений керівник поліції Києва Вигівський.

Звільнення Антона Геращенка з МВС

Минулого тижня з МВС пішов вірний соратник ексміністра Авакова Антон Геращенко. Відповідне розпорядження від 4 серпня оприлюднив уряд. У документі йдеться про те, що звільнили Геращенка за власним бажанням.

І, на відміну від Крищенка, Антон Геращенко ніяк не прокоментував свою відставку навіть на своїй сторінці у Фейсбуку, а просто раптово зник з інфопростору. Він припинив робити будь-які публікації у соцмережах після посту про відставку Арсена Авакова в середині липня.

геращенко антон

(Фото: УНІАН)

Заступником очільника МВС Антон Геращенко став у 2019 році та відтоді опікувався координацією відомства з іншими органами держвлади, громадськістю та ЗМІ.

Окрім того, він позитивно відгукувався про новопризначеного міністра внутрішніх справ Дениса Монастирського та назвав його призначення - одним із найкращих виборів президента Зеленського.

Денис Монастирський – високоінтелектуальна, грамотна, підготовлена людина, він працює вже 2 роки керівником комітету з питань правоохоронної діяльності, він знає все керівництво правоохоронних органів країни, - наголосив Геращенко.

І не дивно, адже у 2016-2019 роках Монастирський був експертом в Інституті майбутнього, серед засновників якого Антон Геращенко, а також був його помічником за депутатства Геращенка у парламенті 8-го скликання.

Окрім того, як повідомляли у "Дзеркалі тижня" з посиланням на власні джерела Монастирський начебто пропонував президентові Зеленському залишити Геращенка на посаді, однак "ця ініціатива не викликала у президента захоплення".

Своєю ж чергою Антон Геращенко ґав не ловив. За два дні до офіційного звільнення у його електронній декларації з’явилися суттєві зміни. Зокрема 2 серпня він встиг продати нерухомості на 1,2 млн гривень. Про яку саме нерухомість йдеться в декларації не було зазначено.


В скандали за два роки на посаді Геращенко теж втрапляв. Останній резонансний випадок стався після акції під Офісом президента за звільнення активіста Сергія Стерненка, коли мітингарі обмалювали двері установи. Тоді Антон Геращенко пояснив, що поліціянти стояли та дивилися як протестувальники обмальовують будівлю, аби ті не "досягли своєї мети - кровопролиття під відеокамерами з подальшими закликами до повалення законно обраної влади".

Чому звільняються високопосадовці МВС

На думку політолога Ігоря Чаленка, наразі українці спостерігають лише за початком масштабних кадрових змін у МВС. Адже новий міністр Денис Монастирський як ставленик президента Зеленського мав погодитися на низку перестановок у відомстві.

Те що Авакова відправила у відставку, хоч і за його бажанням, не означає, що збережеться вся вертикаль, що була під ним. Сьогодні публічно подається такий собі меседж зменшення політичної ваги, яку мав Аваков. Чи дійсно це так, ми ще побачимо. Поки Аваков на відпочинку робиться все, аби урізати його можливості зберегти тіньову владу. Основну масу відставок, я думаю, ми побачимо до першої половини вересня.

Не думаю, що Монастирський буде довго на посаді голови МВС. Він може суто запустити зараз реформу, а тоді передати відомство комусь більш досвідченому в цій частині, а сам, наприклад, обійме посаду Генпрокурора, - припустив Ігор Чаленко.

1