Новий "чмоня" або як соцмережі глузують із затриманого олігарха-втікача Медведчука (фото)

Медведчук втік з-під домашнього арешту наприкінці лютого та весь час переховувався від правоохоронців
Ексклюзив
Новий "чмоня" або як соцмережі глузують із затриманого олігарха-втікача Медведчука (фото)
13 Квітня 2022, 13:27
читать на русском

Ввечері 12 квітня президент Володимир Зеленський повідомив, що Служба безпеки України провела спецоперацію та затримала підсанкційного народного депутата від "Опозиційної платформи - За життя" Віктора Медведчука. Кум російського диктатора владіміра путіна був одягнений в українську військову форму, але ні це, ні росія, не врятували його від кайданів в Україні.

Одразу після того, як з'явилось фото зрадника Медведчука, українці створили численні жартівливі меми, а політика назвали "Чмонею 2.0" (Чмоня - затриманий російський солдат, який воював в Україні).

Зазначимо, Віктор Медведчук — співголова проросійської політичної сили ОПЗЖ, діяльність якої на час дії воєнного стану була припинена за рішенням Ради національної безпеки та оборони. Також РНБО наклала санкції та закрила телеканали, які пов'язані з Медведчуком.

У травні минулого року політик посів 12-е місце у списку найбагатших людей України за версією журналу Forbes – його статки журналісти оцінили у 620 мільйонів доларів.

Медведчук має проросійську позицію, стверджуючи, що РФ, попри окупацію Криму та вторгнення на Донбас, не є агресором. Також він постійно заявляв про "внєшнєє управлєніє", як і інші проросійські політики, пропагандисти та кремляді.

Подробиці затримання Медведчука

Голова Служби безпеки України Іван Баканов подякував усім співробітникам СБУ, зокрема  контррозвідникам і слідчим, які, виконуючи доручення президента Зеленського, довели свій професіоналізм і провели цю блискавичну та небезпечну багаторівневу спецоперацію із затримання поки що народного депутата Медведчука.

"Жоден зрадник не уникне покарання і буде відповідати за Законом України. За всією строгістю, за всі злочини сьогодення, до яких призвели його особисті дії в тому числі, — сказав Баканов.

Як зазначив Зеленський, дуже символічним було те, що Медведчука затримали саме у День космонавтики. Водночас він назвав "цинічним" використання військового камуфляжу. Крім української форми, Медведчук також носив військове взуття "Талани". Так кум путіна намагався замаскуватись: "Ось такий "вояка". Ось такий "патріот".

Він ховався 48 днів. І ось нарешті вирішив спробувати втекти за межі нашої держави. Що ж, для цього "космонавта" – у поганому сенсі слова – не спрацювало знамените "Поехали!", - сказав президент.

Зеленський запропонував росії обміняти їхнього представника на українських хлопців та дівчат, які перебувають у російському полоні. Важливо, аби правоохоронні органи та військові також розглянули таку можливість.

Колишній глава МВС Арсен Аваков назвав Медведчука "гнидою" та запропонував його обміняти на маріупольців - цивільних та військових. "Нехай кремляді відходять і дадуть нашим людям коридор, а ми їм кощєя", сказав ексміністр.

Таку ж можливість допускає радник міністра внутрішніх справ Вадим Денисенко, але лише після спілкування Медведчука зі слідством та вироку суду: "Робити це потрібно тоді, коли він здасть "паролі та явки".

Коли ми говоримо про Медведчука, то насправді було би правильно зробити дві речі: щонайменше, щоби він дав певні покази, тому що він володіє величезним обсягом інформації, хто і кому давав гроші за рух колаборантів. Щонайбільше – було б в ідеалі провести максимально швидкий судовий процес, - пояснив Денисенко.

При цьому Медведчука СБУ затримала не у Києві, заявив радник глави Офісу президента Олексій Арестович: "Його взяла СБУ, скажімо так делікатно, шукала, шукала та знайшла".

Медведчук - "дуже цінний ресурс", який може розкрити деталі того, як росія готувалася до повномасштабної війни проти України і хто створював проросійські настрої в нашій країні, - додав Арестович.

Сам факт затримання Медведчука є, беззаперечно, дуже приємним для будь-якого патріотичного українця, додав екснардеп Ігор Артюшенко. За його словами, не викликає жодних сумнівів системна проросійська позиція та антиукраїнська дільність Медведчука більш як 30 років.

Медведчук - це кум путіна, наближений до проросійських еліт. Тому, звичайно, йому ставилось завдання щодо створення агентурної проросійської мережі в Україні. При чому не тільки за останній час, а протягом багатьох років. Тобто він дуже багато знає, і він дуже багато може розказати про діяльність, в тому числі тих кадрів проросійських шпигунів, які були протягом цих 30 років, які працюють сьогодні. Можливо навіть в адміністрації президента. Тому його треба спочатку дуже прискіпливо допитати, винести відповідні висновки, скрити цю мережу, - пояснив Артюшенко.

Він додав, що за нього путін може віддати дуже багато українських полонених і тих мирних українських громадян, яких примусово утримують на окупованих територіях.

Що кажуть на росії та прихильники політика

На росії майже одразу після затримання Медведчука відреагували на подію.

Не могу сказать, насколько это соответствует действительности, много фейков генерируется, - заявив речник путіна Дмитро Пєсков.

Колишній народний депутат України від ОПЗЖ Ілля Кива за всіма пропагандистськими канонами не зміг прокоментувати інформацію про затримання Медведчука через нібито відсутність "достовірної інформації".

Кива, який у назві свого Telegram-каналу використовує рашистську сиволіку "Z" та "V", звинуватив у всьому Зеленського та й взагалі згадав інші проросійські кричалки про бомбардування Краматорська і про те, що нібито українська влада здала Маріуполь.

Російська пропагандистка Скабєєва заявила, що Медведчука б'ють, оскільки є сліди на чолі: "Постарел. Выглядит очень измученным. На лице синяки. И что на лбу? Следы от ударов?".

Як соцмережі відреагували на затримання Медведчука

Нескінченно можна дивитися на три речі: як помирають орки на українські землі, як палає російська військова техніка та як у кайданах сидять зрадники. Таким є і Віктор Медведчук, а в мережі особливо зраділи новинам про його затримання.

Чмоня 2.0

Ще на початку повномасштабного вторгнення РФ в Україну до українського полону потрапив окупант, якого в народі назвали "чмоня". Але після затримання втікача-нардепа це звання присвоїли йому. Так Медведчук став "Чмоня 2.0".

Медведчук 18+

Медведчук і Оксана

Популярними стали жарти про дружину Медведчука Оксану Марченко, яка ще до повномасштабної війни втекла через Білорусь до Мордора.

Українці жартують, що тепер Оксана Марченко може йти у шоу "Холостячка". Але хто ж її назад прийме в Україну?

Наручники замість шикарного життя

Медведчук та всі-всі-всі

Як відомо, Медведчук у близьких стосунках з очільником Кремля. Зокрема одна з його дочок, Дарина — хрещениця президента путіна та вже експершої леді Світлани Медведєвої, колишньої дружини Дмитра Медведєва. Таким чином Медведчук є кумом глави держави-агресора.

Звісно, наступним затриманим має бути російський диктатор пуйло.

Медведчук та українські політики

Не обійшлося без вічного мема про "упороту" лисицю. Як не дивно, але Медведчук максимально гармонічно вписався.

Читайте також

1