Фейкові дипломи у високопосадовців: від міністрів і депутатів до президента

Штучні дипломи та плагіат - популярний товар серед українських політиків та держслужбовців
Ексклюзив
Фейкові дипломи у високопосадовців: від міністрів і депутатів до президента
Фото: УНІАН

Рівень освіти в Україні важко назвати бездоганним, однак знаходяться й ті, хто навіть її не може чи не хоче здобувати. Згідно із законодавством без вищої освіти не можливо влаштуватись на державну службу. Це породило в Україні практику підробки дипломів.

Тож зовсім не дивно, що періодично в країні виникають гучні скандали через фейкові дипломи, або плагіат в наукових роботах посадовців.

У кого із чиновників виявляли підроблені дипломи

4 грудня депутата Київради від "УДАРу", радника київського мера Віталія Кличка Володимира Бондаренка обрали заступником міського голови – секретарем Київської міської ради. Ця буденна подія минула б непоміченою, якби Бондаренко свого часу не опинився в центрі скандалу з підробленим дипломом.

У 2017 році журналісти програми "Схеми" опублікували розслідування про те, що Бондаренко, який тоді обіймав посаду керівника апарату КМДА, має підроблений диплом бакалавра Львівського національного університету імені Івана Франка, на підставі якого він отримав ступінь спеціаліста в Київському національному університеті імені Тараса Шевченка.

Тоді правоохоронці розпочали кримінальне провадження за статтею про "підробку документів". Своєю чергою, сам Бондаренко заперечував, що має підроблений диплом.

Пізніше прокуратура оголосила Бондаренку підозру за фактом використання завідомо підробленого документа. Того ж дня Кличко звільнив Бондаренка з займаної посади.

Згодом Бондаренко заявив, що сам пішов з посади та що за свої вчинки готовий нести відповідальність.

Однак цього так і не сталось. У січні 2018 року офіційне розслідування правоохоронців підтвердило інформацію стосовно підробленого диплома, але Шевченківський районний суд столиці за клопотанням прокурора звільнив Бондаренка від кримінальної відповідальності за використання підробленого диплома про освіту "через закінчення строків давності".

Схожа ситуація відбулась із колегою Бондаренка, депутатом Київради Сергієм Майзелем. У вересні 2019 року йому оголосили підозру у використанні підробленого диплома про освіту.

У матеріалах справи говорилось, що у 2009 році Майзель отримав "завідомо підроблений диплом спеціаліста" та додаток до нього. Документи свідчили, що чоловік у 1996 році нібито закінчив Івано-Франківського державний технічний університет нафти і газу за спеціальністю "Економіка підприємства" та отримав кваліфікацію "економіст".

Того ж року за допомогою підробленого диплома політик влаштувався помічником депутата від БЮТу Василя Кравчука. Також у 2009 році чоловік з івано-франківським "дипломом" подався на вступні іспити до Національної академії державного управління при президентові. Туди Майзель вступив на заочну форму навчання за спеціальністю "державне управління", де у 2012 році отримав кваліфікацію магістра. Втретє він використав свій "диплом" у 2011 році, коли влаштовувався на роботу в Деснянську районну державну адміністрацію в місті Києві.

У цій справі Деснянський райсуд Києва також звільнив обвинуваченого від відповідальності, бо терміни для покарання вже спливли. Прокурор у суді проти цього не заперечував.

"Дипломні" скандали у Верховній Раді та Кабміні

За підрахунками фахівців з питань освіти від 5 до 15 відсотків народних депутатів мають "липові" дипломи, хоча, варто зазначити, що до нардепів немає вимоги про вищу освіту. Щодо міністрів статистики немає, однак "дипломні" скандали в уряді трапляються досить часто.

У цьому контексті варто згадати чинного виконувача обов’язків міністра освіти Сергія Шкарлета. Після оголошених намірів стати міністром, українські науковці почали читати "праці" Шкарлета і виявили там великі обсяги плагіату. Зокрема, в одній з статей, що лягла в основу докторської дисертації Шкарлета "Теоретичні основи формування економічної безпеки підприємств", виявили 87 % плагіату — 7 сторінок із 8.

Детальніше про чинного очільника МОН читайте у матеріалі Парламент.UA: Політичний хамелеон, плагіатор і майже європеєць: усе про скандали міністра Шкарлета

Наталія Королевська

Наталія Королевська. Фото: УНІАН

У 2013 році на ім’я тодішнього генерального прокурора Віктора Пшонки було подано заяву про вчинення злочину народною депутаткою Наталією Королевською (досьє).

Заява стосувалась того, що депутатка у 2012 році, наступного дня після призначення її міністром соціальної політики, звернулася в МВС із заявою про втрату диплома про закінчення Східноукраїнського національного університету імені В.Даля і згодом отримала дублікат диплому. У відомстві тоді повідомили, що Королевська перевелась на економічний факультет СНУ ім. В. Даля у 1993 році з приватного навчального закладу "Вища школа бізнесу – Інститут економіки і менеджменту" м.Алчевська. Ректор "Вищої школи бізнесу" підтвердив, що Королевська у 1992 році вступала до їхнього навчального закладу, проте на 2-му курсі вона не переводилася, а продовжувала навчання до 1997 року, коли і була відрахована "за несплату".

Читайте також

На запит слідчого прокуратури СНУ ім. В. Даля відповів, що Наталія Королевська навчалася з 1 вересня 1992 року по 1 липня 1993 року в Міжнародному інституті управління, бізнесу і права, однак у Міносвіти повідомили, що такого навчального закладу ніколи не існувало.

Георгій Тука

Георгій Тука. Фото: УНІАН

Також у скандал потрапив Георгій Тука, який за президентства Петра Порошенка очолював Луганську обласну військово-цивільну адміністрацію, а також був заступником міністра з питань тимчасово окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб. У 2014-му році, балотуючись до парламенту, він вказав, що "з 1982 по 1986 роки навчався в Київському політехнічному інституті. Варто зауважити, що набір КПІ 1982-го випустився через п'ять років, в 1987-му. Проте через рік виявилося, що він не навчався в КПІ, а закінчив в 1991 році Севастопольський приладобудівний інститут.

Факт підробки Георгієм Тукою диплома доводить і архівна довідка з університету, яка засвідчує, що така людина там ніколи не навчалася.

Роман Зварич

Роман Зварич. Фото: УНІАН

Ще один гучний скандал вибухнув одразу після Помаранчевої революції та стосувався одного з найближчих соратників третього президента Віктора Ющенка - Романа Зварича. Навесні 2005 року з’ясувалося, що тодішній міністр юстиції, який до призначення та отримання українського громадянства був підданим США, ніколи не значився професором Колумбійського університету. Ба більше, Зварич не мав і докторського ступеня та навіть диплому магістра Колумбійського університету, як вказувалося в його біографії.

Попри суспільний розголос, Зварич продовжував працювати в Кабінеті міністрів, однак все ж змушений був визнати брехню, як і те, що взагалі не має юридичної освіти.

Як в Україні борються з підробкою дипломів та до чого тут Геннадій Москаль

Найчастіше про викриття зловмисників, які займаються підробкою документів державного зразка, зокрема й дипломів, звітує Служба безпеки України.

Так, на початку липня цього року СБУ викрила групу осіб, яка виготовляла підроблені дипломи про вищу освіту для бойовиків "ДНР".

Замовляли дипломи на спеціально розроблених інтернет-сайтах, а оплачували ‒ через електронні перекази. Після виготовлення документи поштою відправляли до окупованих районів Донеччини через тимчасово підконтрольні окупантам ділянки українського кордону.

За даними слідства, щомісяця зловмисники виготовляли та збували майже сотню підроблених дипломів. За кожен з них брали у середньому 500 доларів, залежно від рівня вишу.

При виготовленні фальшивок учасники групи використовували номери справжніх дипломів, виданих раніше.

Вже у вересні СБУ затримала чотирьох учасників міжрегіональної групи з підробки та збуту українських паспортів, дипломів та інших документів.

Для того, аби виготовити фальшиві документи, порушники облаштували два цехи у приватних будинках. Вони були розташовані у невеликих селищах міського типу Київської області.

Геннадій Москаль

Геннадій Москаль. Фото: УНІАН

Водночас за справжністю дипломів президентів стежить пильне око ексдепутата, колишнього голови Луганської та Закарпатської областей генерал-лейтенанта міліції Геннадія Москаля.

У 2009 році після публікації "Української правди" Москаль зголосився перевірити диплом тоді кандидата у президенти та лідера "Партії регіонів" Віктора Януковича (досьє).

Оскільки видання дає мені, як народному депутату, завдання провести відповідне розслідування, то я це завдання виконаю, – заявив тоді Москаль.

Аж от, через більш як 10 років, Москаль взявся перевірити освіту вже нового очільника держави - Володимира Зеленського (досьє).

Я зробив запит до Кривого Рогу – дайте його дипломну роботу. Є доступ до публічної інформації. Це публічно. Якщо ти не писав дипломної роботи, тобі не дадуть диплом. Тільки, кажу, не кажіть, що миші з’їли, затопили, хтось вкрав, десь загублена, – сказав Москаль в етері одного з телеканалів.

Як відомо, Зеленський отримав вищу юридичну освіту у Криворізькому економічному інституті Київського економічного університету ім. Гетьмана, однак за фахом ніколи не працював, за винятком двох місяців практики.

Яка відповідальність за підроблений диплом

Торгівля дипломами - нелегальний, але дуже прибутковий бізнес. Успіх бізнесу підроблених дипломів будується на тому, що лише одиниці роботодавців знають, як повинен виглядати справжній диплом того чи іншого вишу, а ще менше - перевіряють, чи дійсно людина навчалась у вказаному закладі.

В Україні за підробку диплома людині загрожує кримінальна відповідальність згідно зі ст. 358 (підробка документів) Кримінального кодексу України.

За підробку документів стаття передбачає покарання у вигляді штрафу до однієї тисячі неоподатковуваних мінімумів (до 17 000 грн) або арештом на строк до шести місяців, або обмеженням волі на строк до двох років.

Підробка документів

Підробка документів. Фото: СБУ

Водночас у разі якщо документ справжній, але інформація у ньому підроблена за це виконавцю загрожує штраф до двохсот неоподатковуваних мінімумів (3 400 грн) або арештом на строк від трьох до шести місяців, або обмеженням волі на строк до трьох років.

Дії, передбачені частинами першою або другою цієї статті, вчинені повторно або за попередньою змовою групою осіб, - караються обмеженням волі на строк до п'яти років або позбавленням волі на той самий строк - йдеться у статті.

Також передбачена відповідальність і за використання завідомо підробленого документа. Таке порушення карається штрафом до п'ятдесяти неоподатковуваних мінімумів (850 грн) або арештом на строк до шести місяців, або обмеженням волі на строк до двох років.

Втім, як показують практика та кількість пропозицій купити диплом, правоохоронцям ще дуже далеко до успіху в боротьбі за справжність дипломів.

1