Подорожі на зимові свята: куди можна летіти та які правила в'їзду

Де та за яких умов можна зустріти Новий рік за кордоном
Ексклюзив
Подорожі на зимові свята: куди можна летіти та які правила в'їзду
Новорічні подорожі (Фото: 1NEWS)

Вже понад місяць Україна перебуває у "червоній зоні" ЄС, що відлякує багатьох охочих відпочити за кордоном на зимові свята. Насправді ж можливостей для закордонних мандрівок українців зараз чимало. Все, що потрібно, – добре перевірити умови в’їзду, адже кожна країна встановлює їх у себе окремо. А ще можна скористатися послугами нової української авіакомпанії, яка досить непомітно відкрилася в період карантину. Що означає виключення України з "зеленого" списку, куди можна летіти та які умови в’їзду, вивчав "Парламент.UA".

Що означає виключення України з "зеленого" списку ЄС

У середині липня 2021 року Рада Європейського Союзу внесла Україну до свого "зеленого списку". Це перелік країн, для громадян яких рекомендують скасувати карантинне обмеження на в'їзд до країн-членів ЄС. Але тут важливо розуміти, що рекомендація Ради не є юридично обов'язковим документом.

Євросоюз кожні два тижні переглядає список третіх країн, з яких в'їзд на територію Шенгенської зони має бути дозволений для всіх – незалежно від того, вакцинована людина проти COVID-19 чи ні. Щоб країна потрапила до "зеленого" списку, вона повинна відповідати певним критеріям.

Зокрема, там має бути не більш як 75 нових випадків коронавірусу на 100 тисяч жителів за останні 14 днів. Також потрібно щонайменше 300 тестів на 100 тисяч жителів, проведених за попередні 7 днів, та не більш як 4% позитивних результатів серед усіх проведених тестів за останній тиждень. Враховують також циркуляцію особливо небезпечних штамів коронавірусу.

Подорож (Фото: pexels)

Відтак 5 листопада Рада ЄС ухвалила рішення про виключення України з "зеленого" списку для подорожей у зв'язку з погіршенням епідемічного стану. Таким чином ЄС скасував свою рекомендацію для країн-членів дозволити в'їзд з України для необов'язкових подорожей. Йдеться насамперед про туризм. Знову ж таки, це рішення має рекомендаційний характер і кожна країна може на свій розсуд дозволяти в'їзд громадянам України чи не дозволяти та запроваджувати власні обмеження. Консультантка зі стратегічних комунікацій Анна Катруліна у коментарі "Парламент.UA" зазначила, що вважає вилучення України через провалену інформаційну кампанію щодо вакцинації більше формальною причиною.

Реальною причиною є питання безпеки громадян Євросоюзу. На мою думку, Україна зараз повинна докласти зусиль для боротьби з так званою "нерегулярною" міграцією, – зауважила експертка.

Яким є туризм у період пандемії

Кандидат економічних наук Олександр Хмелевський навів дані, згідно з якими у 2019 році 18,65 мільйона українців здійснили поїздки до країн Шенгенської зони. Проте через пандемію у 2020-2021 роках кількість поїздок суттєво скоротилося. 

На це вплинуло закриття кордонів для іноземних туристів, сортування країн за зонами поширення коронавірусу, численні обмеження. Так, ціла низка країн ЄС відкрилися для відвідування українськими туристами лише в липні-серпні цього року, а в листопаді вже закрилися, – зауважив він.

Доки туристам пандемія продовжує руйнувати плани, деякий бізнес шукає у цьому "плюси". Майже не помітно в Україні з’явилася нова авіакомпанія Air Ocean Airlines. Вона одразу заявила, що планує здійснювати внутрішньоукраїнські пасажирські перевезення та авіаперевезення до Туреччини та Йорданії. Очевидно, що надалі географія рейсів розшириться, сказав Олександр Хмелевський у коментарі "Парламент.UA". 

Вважаю, що відкриття Air Ocean Airlines пов'язане з тим, що Рада Європейського Союзу дала згоду на підписання угоди про спільний авіаційний простір з Україною, Вірменією, Тунісом та Катаром ще наприкінці червня цього року. Угода про "відкрите небо" передбачає, що європейські компанії без обмежень зможуть літати до будь-яких аеропортів України, а українські авіаперевізники – до будь-яких аеропортів країн ЄС, – пояснила Анна Катруліна.

Подорож

Подорож Фото автора JESHOOTS.com з Pexels

Власником авіакомпанії вказано Романа Трохимчука. Проте експерти не виключають, що кінцевими бенефіціарами є інші люди. Особливістю Air Ocean Airlines є те, що вона збирається для польотів використовувати літаки АН-148 та АН-158. Зараз компанія має два літаки АН -148, які були виготовлені на Воронезькому авіазаводі та раніше літали до Сибіру в складі російської компанії "Ангара". Літаки Air Ocean Airlines отримала в лізинг від кіпрської компанії Cyprus Aircraft Leasing 2 (CAL) Ltd. Всього через кіпрську компанію планується отримати до 10 літаків.

Надалі компанія планує закуповувати літаки у ДП "Антонов". Варто згадати, що два роки тому Офіс президента планував створити державну авіакомпанію, яка б літала на літаках "Антонова" і таким чином реанімувати авіабудівну промисловість України. Не виключено, що тодішній проєкт був трансформований в Air Ocean Airlines. У такому разі нова авіакомпанія має підтримку в ОП і немає нічого дивного в тому, що вона відкрилася в умовах кризи авіаційної галузі та досить швидко отримала ліцензію, – вважає Олександр Хмелевський.

Як підготуватися до мандрівки за кордон

Для того, щоб уникнути неприємних ситуацій на кордоні, українським громадянам варто перевіряти перелік країн, в які можна потрапити за допомогою сертифікатів. Важливо вивчати й актуальний режим в’їзду та транзиту в різних державах світу на інтерактивній онлайн-мапі Міністерства закордонних справ України або телефонувати їм за телефоном гарячої лінії, який вказаний на сайті відомства, для отримання консультації.

Для українців, які мають повне щеплення проти коронавірусу, для в’їзду в ЄС достатньо мати ці документи в додатку "Дія". Водночас у деякі "бідні країни", як от Єгипет, турагентства рекомендують брати й оригінали документів про вакцинацію, адже не у всіх є сканери для зчитування даних.

Анна Катруліна нагадує, що у серпні ЄС офіційно визнав українські COVID-сертифікати в застосунку "Дія". Хоча рішення Єврокомісії щодо визнання також мало рекомендаційний характер, тоді всі країни, які під'єднані до промислового середовища Євросоюзу, симетрично визнали COVID-сертифікати країн-учасниць. Метою введення "ковідних" сертифікатів була можливість поїздок по всьому світу. ЄС сподівався, що "ковідні паспорти" повернуть свободу пересування. 

Куди можуть летіти українці

Наразі принаймні 14 країн Європейського Союзу зберегли для громадян України можливість туристичних поїздок. Йдеться про Латвію, Грецію, Іспанію, Францію, Швецію, Ірландію, Бельгію, Данію, Австрію, Чехію, Нідерланди, Хорватію, Естонію та Кіпр. Проте більшість із них посилили вимоги. Як правило, в'їзд дозволений лише повністю вакцинованим громадянам, а при відсутності щеплення доведеться відсидіти на карантині. 

Проте такі країни як Греція, Хорватія та Угорщина продовжують пускати українців лише з негативним ПЛР тестом на коронавірус. Інформація постійно оновлюється і не виключено, що умови в'їзду до цих країн теж стануть більш суворими.

Аеропорт, літак

Аеропорт, літак Фото: Pexels

У Словаччину українцям рекомендують поки що не їхати, оскільки там до 5 січня запроваджені посилені обмежувальні заходи для іноземців. Зокрема, там введена "комендантська година" з 5:00 ранку до 1:00 ночі – громадянам не можна пересуватися без поважної причини. А ще діє заборона роботи всіх ресторанів та магазинів, готелів та розважальних центрів, крім магазинів першої необхідності (їжу в закладах громадського харчування можна продавати тільки через віконце). 

Деякі країни вимагають від туристів перебувати на карантині від 5 до 10 днів. Олександр Хмелевський зауважує, що небагато людей згодні витратити частину відпустки та чималі гроші, щоб посидіти на карантині. Також рівень вакцинації наших громадян залишається досить низьким, тому далеко не кожен може поїхати до Європи. Натомість більше туристів стали їздити до Туреччини, Єгипту, ОАЕ де щеплення не вимагається. 

Пандемія стала на шляху безвізу. Залишається сподіватися, що на початку 2022 року Європа знову відкриється для українських туристів, а вимоги для в'їзду стануть менш жорсткими. Проте вже у наступному році країни Шенгенської зони запровадять попередню реєстрацію для в'їзду громадян, що мають з ЄС безвізовий режим. Хоча правила в'їзду для громадян країн, що мають безвіз, будуть досить ліберальними, проте насправді це вже не безвізовий режим, – додав експерт.

Читайте також

1