Разумков проти Зеленського та відставки в уряді: початок нового сезону в Раді

Основні закони на порядку денному, звільнення міністрів, відкриття кулуарів та міжусобиці Зеленського та Разумкова
Ексклюзив
Разумков проти Зеленського та відставки в уряді: початок нового сезону в Раді
Відкриття шостої сесії Верховної Ради дев’ятого скликання (Фото: УНІАН)
7 Вересня 2021, 18:12
читать на русском

Народні обранці сьогодні повернулися з літньої відпустки та розпочали новий робочий сезон.  Про новації шостої сесії парламенту, ключові ініціативи, які розглядатимуть нардепи незабаром, ймовірність звільнення міністрів в уряді та кулуарні перипетії розповість Парламент.UA.

Що розглядатимуть депутати цієї парламентської сесії

Сьогодні нардепи повернулися у сесійну залу та відкрили шосту сесію парламенту. Як відзначив голова Верховної Ради Дмитро Разумков, ця сесія є особливою, оскільки назвав її екватором каденції Ради дев'ятого скликання.

Ця сесія дещо відрізняється від інших. Ми сьогодні знаходимось з вами на екваторі. Це фактично половина нашої каденції. Ми багато чого зробили, але багато ще попереду. На екваторі завжди гаряче, але я дуже сподіваюся, що навіть якщо хтось в цьому залі хотів би зробити ще гарячіше, то здоровий глузд і бажання розвивати нашу державу переможе, - заявив Дмитро Разумков.

Своєю чергою перший заступник голови Верховної Ради Руслан Стефанчук відзначив, що основні пріоритети на цю сесію - децентралізація, деолігархізація і дерадянізація українського законодавства.

Окрім того, актуальними для нової сесії будуть традиційно осінні питання - держбюджет на наступний рік та тарифи, оскільки до опалювального сезону рукою подати.

Ймовірні кадрові зміни в уряді

Також у монобільшості анонсували низку звільнень в уряді. Зокрема заступниця голови фракції "Слуга народу" Євгенія Кравчук в ефірі одного з телеканалів заявила, впродовж наступних тижнів у Кабміні можливі відставки в трьох міністерствах.

Це будуть точкові зміни. Це не будуть великі зміни, перезавантаження, коли ми обирали уряд Шмигаля. Можливо, три міністерства, але знову ж таки, прізвища рано називати, - пояснила Кравчук.

Давид Арахамія

Давид Арахамія (фото: УНІАН)

Анонсував журналістам у парламенті кадрові зміни в уряді і голова фракції "Слуги народу" Давид Арахамія. Зокрема відзначив, що наразі з кандидатами на міністерські посади уже проводять співбесіди.

​​Плануються три-чотири кадрові заміни, але ми не будемо їх анонсувати заздалегідь, бо це шкодить роботі того міністерства про яке згадується. Адже наступного вже дня після того, як журналісти в заголовках показують, що такий-то міністр вже йде, його після цього вже ніхто не слухає. Тримаємо інтригу, - відзначив Арахамія.

Відкриття кулуарів для журналістів

Ще однією новацією цієї парламентської сесії стало довгоочікуване відкриття кулуарів для преси, які вже понад рік були закриті через карантинні обмеження. Щоправда, відкрили їх лише частково. Зокрема одночасно у кулуарах другого поверху можуть перебувати лише 40 представників преси. Ба більше, преса має право перебувати лише у певній частині кулуарів другого поверху, інші ж зони відгороджені синіми стрічками. Найкращий доступ журналісти мають до виходу, яким найчастіше користуються нардепи від "ОПЗЖ". Натомість до входів інших фракцій ЗМІ - зась.

Кулуари парламенту (Фото: Парламент.UA)

Кулуари парламенту (Фото: Парламент.UA)

Протистояння Разумкова та Зеленського

Ще однією цікавинкою цієї сесії може стати трансформація політичних відносин президента Зеленського та спікера парламенту Дмитра Разумкова. Адже останнім часом політичні експерти наперебій розповідають про напруженість стосунків між ними.

Зокрема особливий резонанс викликала промова Разумкова на урочистому засіданні парламенту до Дня незалежності 24 серпня.

В Україні ніколи не приживалися і не приживуться соціальні й політичні порядки самодурства авторитарного або диктаторського типу, - заявив тоді Разумков.

На думку експертів, ці слова могли стосуватися саме президента Зеленського.

Олексій Гончаренко

Олексій Гончаренко (фото: УНІАН)

Зокрема своїми думками з цього приводу поділився з Парламент.UA нардеп від "Європейської Солідарності" Олексій Гончаренко.

Річ у тім, що просто головою Верховної Ради є Дмитро Разумков, і це не влаштовує Володимира Зеленського, тому що він сам хоче бути ще й головою парламенту вочевидь. Тому він хоче замінити Разумкова, а це не так просто. Разумков безумовно готується до сольної кар’єри, - зазначив Гончаренко.

Ярослав Юрчишин (Фото: facebook/yaroslav.yurchyshyn)

Хоча конфлікт між Разумковим та Зеленським стає дедалі помітнішим, однак відвертого протистояння очікувати не варто, вважає нардеп від фракції "Голос" Ярослав Юрчишин.

Відкритої конфронтації як такої між ними бути не може, адже тоді вони не будуть ефективними. Хоча ефективними їх і зараз назвати важко. Однак з рештою виходить так, що Разумков не може без Зеленського, а Зеленський без Разумкова, - пояснив Юрчишин.

1